Nyheter Toppnyheter Ekonomi

Cameron: Brexit måste accepteras

David Cameron.
David Cameron.

Storbritanniens avgående premiärminister David Cameron säger att parlamentet inte ska försöka stoppa landets utträde ur EU.– Det kan inte finnas något tvivel om resultatet. Jag är tydlig med att regeringen denna morgon var enig om att beslutet måste accepteras, sade han inför parlamentet.

Cameron är också tydlig med att landet i nuläget inte ska aktivera artikel 50 i EU-fördraget, vilket krävs för att förhandlingarna med EU om villkoren för utträdet ska kunna starta.

– Det är vårt suveräna beslut som det är Storbritannien och enbart Storbritannien som ska fatta.

Cameron säger också att Bank of England och finansdepartementet inte kommer att tveka att vidta åtgärder för att stabilisera finansmarknaderna vid behov.

Hans besked är också att de regionala regeringarna i Skottland, Nordirland och Wales ska delta fullt ut i förberedelserna inför brexitförhandlingarna med EU.

David Cameron säger också att han eftersträvar starkast möjliga ekonomiska band med Storbritanniens europeiska grannar efter brexit. Han vill också behålla nuvarande säkerhetsarrangemang oavsett hur relationerna mellan landet och den Europeiska unionen kommer att se ut i framtiden.

Ny partiledare

Samtidigt har valberedningen i Camerons konservativa parti lämnat besked om att en ny partiledare och ledare för landet ska utses senast den 2 september. Londons tidigare borgmästare Boris Johnson är favorittippad att ta över, och valberedningen säger att processen ska inledas redan nästa vecka.

Den frispråkige Johnson var lämnasidans frontfigur under folkomröstningskampanjen och syntes överallt i medier. Men det har varit påfallande tyst från segerherren sedan valresultatet sände chockvågor över världen och fick Cameron – som kämpade emot skilsmässan – att meddela sitt beslut om att avgå.

Nu har Johnson dock tagit till orda i en debattartikel i The Telegraph.

"Det kommer att fortsätta vara fri handel och tillgång till den inre marknaden", skriver Johnson, och tillägger att det inte är "någon större brådska" för Storbritannien att lämna EU. Johnson skriver att landet nu kan skapa en relation med EU som bygger på fri handel och partnerskap i stället för att det ska vara ett federalt system.

Utöver Boris Johnson har även George Osborne, Storbritanniens finansminister, förekommit i spekulationerna kring vem som ska ta över efter Cameron. Osborne är nära allierad med Cameron och sågs länge som en given efterträdare, men det faktum att han kampanjat för stannasidan kan försämra hans chanser.

Besked inom kort

I ett tal på måndagen sade Osborne att han kommer att tillkännage sina planer inom kort.

– Det har funnits frågor om det Konservativa partiets framtid och jag kommer att ge besked om min roll under de kommande dagarna, sade han på en presskonferens i London.

Tidigare utbildningsministern Michael Gove som varit dragplåster för brexit-kampanjen, underhusets ledare Chris Grayling, och inrikesminister Theresa May, som stödde stanna-sidan, är andra namn som har nämnts som möjliga efterträdare.

Mary Turner/AP/TT
Boris Johnson. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset