Nyheter Sverige

Cameron sågar FN-besked om Assange

Julian Assange framträdde inför medier från balkongen till Ecuadors Ambassad i London efter att rapporten från FN-panelen blivit offentlig. Arkivbild.
Julian Assange framträdde inför medier från balkongen till Ecuadors Ambassad i London efter att rapporten från FN-panelen blivit offentlig. Arkivbild.

"Ett löjligt beslut."Så sågar Storbritanniens premiärminister David Cameron utlåtandet från FN-panelen UNWGAD om att Julian Assange är godtyckligt frihetsberövad.

Under en frågestund i det brittiska parlamentets underhus på onsdagen kritiserade den konservativa parlamentsledamoten Victoria Atkins FN-panelens utlåtande som hon kallade "nonsens". Hon undrade också om Cameron delar hennes åsikt om att det är de brittiska skattebetalarna, snarare än Assange, som förtjänar kompensation efter att ha spenderat 12 miljoner pund på att bevaka Ecuadors ambassad.

– Jag tycker att det var ett löjligt beslut, svarade David Cameron och fortsatte:

– Här har vi en man som är anklagad för våldtäkt. Han barrikaderade sig på Ecuadors ambassad och hävdar ändå att han är godtyckligt frihetsberövad. Den enda personen som har frihetsberövat honom är han själv.

I ett skriftligt uttalande slår Julian Assange tillbaka mot Cameron, som han påstår har förtalat honom genom att påstå att Wikileaksgrundaren är "efterlyst för rättegång" (wanted for trial). Under utfrågningen nämnde Cameron i en kort formulering – samtidigt som han noterade att det svenska rättsystemet har ett gott rykte – att Assange har "uppmanats att inställa sig för rättegång" (been asked to stand trial), vilket inte är formellt korrekt.

Assange har begärts utlämnad till Sverige för att kunna förhöras i en pågående brottsutredning.