Nyheter Sverige Sverige-topp

Cannabisodlingarna blir allt fler trots att färre röker

Cannabisodlingarna i Sverige blir allt fler. Arkivbild.
Cannabisodlingarna i Sverige blir allt fler. Arkivbild.

De senaste åren har cannabisodlingarna i Sverige blivit fler. Nu vill polisen att Posten ska få rapportera misstänkta frön.

Trots att antalet anmälda narkotikabrott, särskilt brukandet, sjönk förra året, blir cannabisodlingarna allt fler. 2014 gjordes 904 anmälningar om tillverkning av narkotika och förra året gjordes 792 anmälningar. Det kan jämföras med 148 anmälningar år 2000.

Enligt P1-programmet "I lagens namn", säger polisen att många områden i dag är självförsörjande på cannabis.

Inte fler brukare

Att fler odlar behöver dock inte leda till ett ökat antal cannabisanvändare, menar Thomas Lundqvist, legitimerad psykolog och cannabisexpert.

– Det är fortfarande procentuellt få som använder cannabis i Sverige. För oss som bor i Skåne har det aldrig varit särskilt svårt att få tag i cannabis, i och med närheten till Danmark. Jag tror inte att hemmaodlingarna kommer att få fler att röka, säger han till TT.

Istället kan efterfrågan komma av att fler av dem som röker marijuana, röker i större mängder än tidigare.

– Den lilla grupp i samhället som röker mycket har ökat, säger Pelle Olsson författare till reportageboken Big Marijuana till "I lagens namn"

Försöken att stoppa importen av cannabisfrön har hittills misslyckats. Därför vill polisen att Posten ska få rapportera om misstänkt post, rapporterar SR Ekot.

– Vi får avböja att kommentera, men vi är alltid positiva till att samarbeta med polisen, säger Anne Källgren Jiremar, kommunikationsrådgivare på Postnord.

Lagliga frön

Det är i dag lagligt att importera fröna då de inte innehåller själva drogämnet THC som senare utvecklas i plantan.

Tullverket har tidigare framfört önskemål till Socialdepartementet om att förbjuda införsel av cannabisfrön, så även den moderate riksdagsledamoten Anders Hansson som motionerat för tillståndsplikt för att inför fröna.

– Det första som man hoppas är att signalvärdet blir att samhället inte ser med blida ögon på cannabis, men det viktigaste är att det ofta är organiserad brottslighet som ordnar odlingar i Sverige på bekostnad av de som håller på att fastna i narkotikaträsket, säger han till "I lagens namn".

I juni avslogs Anders Hanssons motion med motivering att lokala företagare som odlar hampa inte ska hamna i kläm.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset