Sport

Cehlarik frälste Luleå på övertid

Luleås Jacob Micflikier klappas om efter 1-0-målet mot Frölunda.
Luleås Jacob Micflikier klappas om efter 1-0-målet mot Frölunda.

Frölundas västkuststorm blåste långa stunder bort Luleå i den fjärde SHL-semifinalen mellan lagen.Men i förlängningen tog hemmalaget över och virvelvinden Peter Cehlarik sprätte in 2–1 till norrbottningarna.– Klart att det känns bra, det här målet är på min topp tre-lista, säger den 20-årige slovaken, tingad av Boston Bruins i NHL.

Luleå har tack vare segern utjämnat till 2–2 i bäst av sju matcher.

– Jag försökte bara sikta högt. Publikens stöd var enormt och betydde mycket för att vi kunde vinna, säger Peter Cehlarik.

Frölunda vann alla sina sju matcher utanför ordinarie matchtid (på övertid eller efter straffläggning) under grundserien, bäst facit av alla SHL-lag.

I den första semifinalen som gick till förlängning kom den första förlusten för SHL-säsongen.

– Det beror på att vi ger bort pucken i egen zon och de trycker dit den, inget annat, sade Roger Rönnberg, Frölundas tränare efteråt.

Johansson spelade inte

Cehlariks mål betydde att Johan Gustafsson för andra gången i matchen fick vittja nätet. Den före detta Luleåmålvakten vaktade Frölundas kasse sedan stjärnmålvakten Lars Johansson blivit skadad i den tredje semifinalen.

– Han är van att spela i den här hallen och trivdes utmärkt här. Han gör en bra match, sade Roger Rönnberg.

Första perioden var jämn och slutade med 1–0-ledning för Luleå efter mål av Jacob Micflikier.

I början av andra perioden kvitterade Frölunda till 1–1 genom Artturi Lehkonen och tog sedan över. Göteborgslaget blåste i det närmaste bort Luleå med blixtrande passningsspel och hög intensitet.

Båda lagen satsade hårt med tuffa tacklingar och det blev stundtals irriterat, men det fula spelet lyste med sin frånvaro.

Den som höll kvar hemmalaget i matchen var Joel Lassinantti. Luleåmålvakten agerade iskallt när Frölunda öste in puckar mot målet.

Men matchen bytte ansikte efter tredje perioden.

Tog time out

Nu var det Luleå som blåste bort motståndarna. Frölunda tog time out efter sju minuter, men det hjälpte inte.

En minut senare avgjorde Peter Cehlarik och publiken, 6 300 åskådare i den fullsatta arenan, vrålade så att taket nästan lyfte.

– De såg lite trötta ut i slutet av tredje perioden. I pausen pratade vi om att vi skulle utnyttja det, sade Stefan "Skuggan" Nilsson, Luleås assisterande tränare.

– Nu åker vi ner för att ta en match till i Göteborg, och det känns som att Frölunda har kniven på strupen.

Den femte semifinalen spelas i Scandinavium på söndag.

Läs också