Sport Sport-topp

Central roll för Nyquist i Tre Kronor

Sveriges Gustav Nyquist spelade en nyckelroll när Sverige vann över Norge.
Sveriges Gustav Nyquist spelade en nyckelroll när Sverige vann över Norge.

Tre Kronors toppar och dalar består.Precis som Gustav Nyquist målproduktion i VM.– Jag tycker inte vi kom upp till den standard vi vill ha men vi tog i alla fall tre poäng, sade han efter sjätte VM-målet i 3–2-segern mot Norge.

Efter fem matcher av ishockey-VM har Sverige fortfarande svårt att hålla spelet uppe i 60 minuter. Mot Norge var det första perioden som inte höll rätt nivå, enligt Gustav Nyquist.

– Starten kändes ganska loj, och så var det nog lite från båda sidorna. Det var tidigt på morgon och vi kom inte riktigt upp i fart, sade Nyquist och konstaterade att han inte vet varför Tre Kronors svackor uppstår i Ice Palace i Moskva.

– Det är svårt att säga. Om vi hade vetat hade vi ändrat på det snabbare, men det kändes bara som att vi spelade av den. Det var inget go men det fick vi i andra och då tog vi tag i matchen.

"Flytmål"

Och det var 26-åringen själv som såg till att Sverige tog ledningen.

Redan 56 sekunder in perioden plockade han upp en tappad puck i Norges, trampade in framför målet och petade in 1–0 bakom Lars Haugen.

– Det var ett flytmål. Jag försökte gå runt målvakten och då var det någon som kom bakifrån och slog till pucken så att den gick in. Men det tar jag, sade han.

Efter 16.35 var Nyquist sedan nära att sätta tvåan då Mikael Backlunds styrning i mittzonen resulterade i ett friläge för Detroit-spelaren. Han försökte lirka in pucken mellan Haugens benskydd men målvakten hann täppa till hålet och räddade.

Tre Kronors andra mål skulle dock komma.

Och de behövde inte vänta särskilt länge.

2.43 minuter in i tredje, samtidigt som Robert Rosén satt i utvisningsbåset för en hakning, ökade Martin Lundberg på till 2–0 då han slog in en lyckosam sargretur på Johan Franssons skott. Robert Rosén satte avgörande 3–1 i powerplay efter 11.47.

Mats Rosseli Olsen och Andreas Martinsen stod för Norges reduceringar till 1–2 och 2–3.

Ledande roll för Nyquist

Så här långt in i turneringen har Detroit-spelaren Gustav Nyquist tagit den ledande rollen som förbundskaptenen Pär Mårts vill att NHL-spelarna ska ha i Tre Kronor.

Forwarden avgjorde premiären mot Lettland (2–1 efter förlängning), gjorde ett av Tre Kronors mål mot Danmark (5–2) och mot Kazakstan (7–3) noterades han för ett hattrick. Och mot Norge satte han sitt sjätte VM-mål på fem gruppspelsmatcher.

Det är en målproduktion som mycket väl kan leda till att han skrivs in i Rikard Grönborgs, Tre Kronors nye förbundskapten, trupp till World Cup.

– Det är klart att jag vill vara med i ett World Cup-lag. Det vore en stor ära, men det är många bra spelare som slåss om de sista platserna och jag tror att han (Grönborg) vet var han har mig och alla andra spelare, sade Nyquist.

– Men nu tänker jag bara på att ha ett bra VM.

Det närmast i Gustav Nyquist tankar är därmed söndagskvällens möte med Schweiz.

– Där måste vi ha en bättre start och vi ta tag det från början. Nu har vi den sena matchen och det gör att vi får lite extra vila, sade han.