Nyheter Ekonomi Världen

"Chávismen" utmanas i valdrama

Venezuelas president Nicolás Maduro kampanjar i huvudstaden Caracas inför söndagens parlamentsval.
Venezuelas president Nicolás Maduro kampanjar i huvudstaden Caracas inför söndagens parlamentsval.

Fallande oljepriser ser ut att kunna sätta Venezuelas vänsterrevolution i gungning. Oppositionen spås vinna söndagens val för första gången på 16 år.Det är upplagt för konfrontation i det starkt polariserade landet.

Frågan är bara med hur mycket oppositionen vinner i parlamentsvalet, anser bedömare. En mätning visade nyligen på 55,6 procents stöd mot de regerande socialisternas 36,8 procent. Det vore en stjärnsmäll för den "bolivarianska revolution" som expresidenten Hugo Chávez införde och efterträdaren Nicolás Maduro har fört vidare.

Det skulle stärka oppositionen, fastän flera av dess ledare sitter i fängelse, och utmana Maduro, som brottas med landets svåra ekonomiska kris.

Den mycket oljerika ekonomin rasar på grund av det låga priset på "det svarta guldet". Vanligt folk lider brist på basvaror som mjölk och blöjor. Inflationen är 85 procent enligt regeringen. Snarare 200 procent, anser oberoende ekonomer.

Yankee-lakejer

Oppositionspartiernas koalition MUD har lovat att rädda landet från vad den ser som chávisternas ekonomiska vanstyre. Maduro lovar å sin sida att behålla kontrollen över landet "vad som än händer" och ser oppositionen som "Yankee-imperialismens" lakejer som vill skrota välfärden.

– De säger att de står för förändring. Men förändringen är falsk. De är värdelösa. Vi har byggt en miljon bostäder och de har inte byggt en enda, sade han inför tusentals anhängare i sin valkampanjs sista framträdande i huvudstaden Caracas.

Osäkrad granat

En del bedömare tror på politisk paralysering efter valet eftersom Maduros mandatperiod löper ut 2019. Somliga fruktar en upprepning av fjolårets sammanstötningar som krävde 43 liv i samband med protester mot Maduro. En oppositionskandidat, förre presidentkandidaten Henrique Capriles, manar till fredlig förändring. Han varnar mer radikala oppositionella krafter för att uppvigla till nya oroligheter.

– Venezuela är en osäkrad granat, säger han till nyhetsbyrån AFP.

Oppositionsledare anklagar regeringen för våldsamma incidenter i valrörelsen. Bland annat sköts en oppositionsledare ihjäl. Maduro har ilsket avfärdat något ansvar för våldet.

Ariana Cubillos/AP/TT
Anhängare av den oppositionella koalitionen MUD avslutar sin valkampanj i Venezuelas huvudstad Caracas.
Fernando Llano/AP/TT
Anhängare till oppositionen i Venezuela tar en selfie vid ett valmöte i huvudstaden Caracas.
Ariana Cubillos/AP/TT
Anhängare till regeringspartiet, vid ett valmöte i Venezuelas huvudstad Caracas.