Nyheter Världen

Chicagopolisen krävs på svar om våld

Bettie Jones bröder kramar varandra efter att deras syster av misstag dödats av polis i samband med en insats mot en psykiskt sjuk man i Chicago.
Bettie Jones bröder kramar varandra efter att deras syster av misstag dödats av polis i samband med en insats mot en psykiskt sjuk man i Chicago.

Chicagopolisen anklagas för att ha använt överdrivet mycket våld vid en insats i samband med ett familjebråk som slutade i två dödsoffer, varav den ena sköts av misstag.

Familjerna till den 55-åriga fembarnsmamman Bettie Jones och den 19-årige studenten Quintonio LeGrier vill veta varför polisen använde dödligt våld vid ett ingripande då de båda sköts till döds av polisen, rapporterar Reuters.

Polisen kallades tidigt i lördags till huset där Jones och LeGriers pappa var grannar. 19-åringen, som sägs ha psykiska problem, hade hotat pappan med ett baseballträ.

När polisen kom sköts Bettie Jones när hon öppnade entrédörren för polisen. Polisen öppnade eld även mot Quintonio LeGrier som dödades. Enligt hans mamma med sköts han med sju skott.

Polisen förklarar sitt agerande med att man "konfronterades med en stridslysten person". Polisen beklagar den "tragiska" skjutningen av Bettie Jones och sände sina kondoleanser till hennes familj, skriver AFP. Men eftersom både Jones och 19-åringen är afro-amerikaner ses de som ännu ett exempel på Chicagopolisens övervåld mot svarta.

Händelsen väcker också frågor hur polisen hanterar personer med psykiska problem.

Dödsskjutningen är den första sedan de omfattande protesterna mot Chicagopolisen för en månad sedan då en video släpptes som visar hur en vit polis skjuter en flyende svart tonåring till döds med 16 skott. Händelsen har lett till en federal utredning av Chicagopolisen.