Sport Sport-topp

Chicagos coach klättrar uppåt

Chicagos coach Joel Quenneville.
Chicagos coach Joel Quenneville.

Tre Stanley Cup-titlar på sex år talar sitt tydliga språk. Joel Quenneville vet hur man coachar ett lag. Efter 2–1 mot Montreal är Chicago-tränaren tvåa på listan över segerrika tränare i Nordamerika.

I natt var det dags för det första NHL-målet för talangen Kevin Fiala. Den 19-årige schweizaren, som kom till Sverige som 16-åring, gick till Nashville inför förra säsongen. I sin tredje NHL-match i karriären gjorde han 1–0 i bortamötet med Winnipeg. Hemmalaget vann sedan efter förlängning med 5–4.

Betydligt fler matcher har Chicagos coach Joel Quenneville, 57 år, på meritlistan. När Chicago slog Montreal med 2–1 var det Quennevilles 783:e seger i karriären, och han är därmed tvåa på listan över framgångsrika NHL-coacher, uppger nhl.com.

Den förre vänsterbacken började sin NHL-karriär som coach 1996 i St Louis 1996 och kom till Chicago 2008. Där har det blivit tre Stanley Cup-titlar de sex senaste säsongerna.

– Det har funnits många bra coacher, men den mängd segrar han har är närmast unik. Att få vara en del av det är speciellt, sade Jonathan Toews som gjorde 1–0 mot Montreal.

Högst på listan över segercoacher finns Scotty Bowman som ledde sina lag till 1 244 segrar. Något för Quenneville att sikta på?Â

– Scotty sitter säkert, kommenterade Quenneville med ett skratt.

82-årige Bowman jobbar numera som rådgivare just i Chicagos organisation.