Sport

Chockade Helsingborg – och tränaren

Gefles Jonas Lantto satte segermålet när bortalaget vann med 3–2 mot Helsingborg på Olympia. Här ses han i kamp med Jordan Larsson (till vänster).
Gefles Jonas Lantto satte segermålet när bortalaget vann med 3–2 mot Helsingborg på Olympia. Här ses han i kamp med Jordan Larsson (till vänster).

Gefle var på väg mot sin 13:e allsvenska förlust för i år.Då chockade bottenlaget Helsingborg och vände till 3–2-seger – allt inom loppet av två minuter.– En fullträff man inte ens trodde på själv, sade tränaren Thomas Andersson.

Helsingborgs nyförvärv Bradley "Surprise" Ralani hade gjort en succédebut när 28-åringen efter 18 minuter på Olympias gräsmatta knorrat in 2–1-målet i den 78:e minuten mot bottenlaget Gefle.

– För mig var matchen avgjord då, sade Ralani.

Två sena mål

Det var den inte. Först nickade Gefleanfallaren Johan Oremo in 2–2 i den 86:e matchminuten. Två minuter senare dundrade högeryttern Jonas Lantto in segermålet bakom Tomer Chencinski i hemmamålet.

– Att vi ska göra två mål på tolv minuter är väl mer än vad man tror just då, men det gäller att gå för det, sade Gefletränaren Thomas Andersson, som tog över huvudansvaret efter att Roger Sandberg fått sparken före EM-uppehållet.

Segerskytten Jonas Lantto:

– Vi gav det en chans och vi fick lite go efter att vi lyckades kvittera där. Och sedan var det ju ett distansskott som jag fick bra träff på, sade Lantto med ett leende.

TT: Vad betyder en sådan här seger för er med tanke på er tunga säsong?

– Det betyder jättemycket. Vi får självförtroende in i laget och tre poäng som behövs när vi ligger där vi ligger. Tre poäng mot ett starkt hemmalag är ett bra kvitto på att vi kan spela bra fotboll och jag tycker att vi gör det överlag, sade Lantto.

Med elva poäng efter 17 omgångar är det dock en bra bit kvar dit till ett nytt allsvenskt kontrakt. De sju senaste säsongerna har det krävts 31 poäng eller mer för att hänga kvar i landets högsta fotbollsserie. För att ta kvalplatsen har det krävts minst 25 poäng.

– Där tog du glädjen ur mig direkt, sade Thomas Andersson och skrattade.

– Nä, men vi vet ju om vårt läge. Hur mycket poäng vi behöver ha får vi väl se, men vi vet om att vi kommer att behöva vinna fler matcher, fortsatte Andersson.

Buades ut

Helsingborgsspelarna buades ut efter Gefles chockartade vändning. Skåningarna står kvar på 19 poäng.

– Det är ingen ideal situation vi befinner oss i, men det gäller att stå upp. Det kommer ju att blåsa, men det är därför jag sitter här. Det är jag som är ytterst ansvarig, sade managern Henrik Larsson.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset