Nöje Nyheter

CIA såg till att Mandela fängslades

Nelson Mandela. Arkivbild.
Nelson Mandela. Arkivbild.

Den amerikanska underrättelsetjänsten CIA spelade en avgörande roll när den sydafrikanska apartheidregimen 1962 fängslade Nelson Mandela, ett fängslande som ledde till att Mandela hölls frihetsberövad i 27 år.

Det har länge funnits misstankar om CIA:s inblandning, men nu är det den dåvarande vicekonsuln i Durban – och CIA-agenten – Donald Rickard, som i en dokumentärfilm bekräftar sin egen och den amerikanska organisationens roll i gripandet.

Donald Rickard avled för två månader sedan, men han intervjuades av den brittiske dokumentärfilmaren John Irvin för dennes film "Mandelas Gun" som ska visas senare i veckan på Cannesfestivalen.

Under det tidiga 1960-talet gäckade Nelson Mandela ständigt apartheidregimens polis. Rickard säger i intervjun att han hade fått tips av en angivare från den dåvarande befrielserörelsen ANC om Mandelas resväg den dagen, då mannen som mer än 30 år senare skulle bli Sydafrikas förste demokratiskt valde president fängslades.

– Jag fick då reda på vart och hur han skulle färdas... det var så jag var inblandad och det var så Mandela kunde gripas, säger Rickard i intervjun, skriver tidningen Sunday Times.

Rickard tillägger sedan att Mandela var "helt och hållet kontrollerad av Sovjetunionen".

Zizi Kodwa, som är talesperson för regeringspartiet ANC, konstaterar i en kommentar att det är "allvarliga anklagelser" men att de egentligen bara bekräftar "det som alltid har varit känt".

Nelson Mandela greps den 5 augusti 1962 i den delstat som numera heter KwaZulu-Natal.