Sport

Cibiki matchhjälte i Smålandsderbyt

Jönköpings Pawel Cibicki (till höger) jublar med lagkamraterna efter sitt mål mot Kalmar FF.
Jönköpings Pawel Cibicki (till höger) jublar med lagkamraterna efter sitt mål mot Kalmar FF.

Pawel Cibiki avslutade ett perfekt anfall efter 15 minuter i den allsvenska premiären. Det gav 1–0 till Jönköpings Södra, och räckte till en historisk seger mot Kalmar.– Otroligt skönt. De har ingenting, vi är det bättre laget och hade kunnat gjort både 2–0 och 3–0, säger Cibiki.

År 1969 blev Jönköpings Södra elva i allsvenskan. På den tiden betydde det respass ur högsta serien. Sedan följde en 47 år lång ökenvandring, som lägst var de nere i division 4. 2016 är de tillbaka, och inte bara det – Jönköpings Södra är tillbaka i allsvenskan som ett vinnande lag. 

– Många säger att vi är dåliga, att vi inte kan. Men vi är ett bra lag, det bevisar vi i dag. Vi möter Kalmar som är ett etablerat allsvenskt lag på bortaplan och vinner. Vi vinner inte bara utan är också det bättre laget, säger matchvinnaren Pawel Cibiki.

Och det är bara att hålla med anfallaren. Jönköping spelade smart, de tog kampen, spelade med marginal och omställningsspelet höll absolut allsvensk klass.

Karlsson tillbaka

– Vi vet ju om att Kalmar har ett starkt innermittfält så vi försökte plocka bort dem. Det tycker jag att vi klarar bra och gör en helt okej match, säger mittbacken Joakim Karlsson, som var lite mer blygsam än Cibiki.

Joakim Karlsson gjorde fem säsonger i Kalmar vilket gjorde matchen än mer speciell för honom. 

– Det är klart att det var något extra att komma tillbaka hit till en stad och ett lag som jag trivdes bra i. Skönt att få komma tillbaka hit och vinna.

Sättet nykomlingen vann på var dessutom imponerande. 

– Det var vår match. Visst de har en del boll, men de kan få stå och passa bollen i backlinjen. Det betyder inget, de skapar inga chanser medan vi hade kunnat gjort ett par mål till, säger Cibiki.

Kalmar missnöjt

Det är 29 omgångar kvar på allsvenskan, men en bra start ska man inte underskatta.

– Det är många matcher kvar och vi tar en match i taget, men det är klart att det är skönt att ha den här segern i ryggen, säger Joakim Karlsson.

– Vi har fått ihop det bra som lag och det visar vi i dag, säger Cibiki.

Kalmar vill nog glömma den här matchen illa kvickt. Den bra fotbollen som de har presterat i Svenska cupen var som bortblåst. 

– Vi får jaga från tidigt i matchen och vi har inte kvalitén för att slå Jönköping i dag. Nivån på spelet är inte tillräckligt bra i dag, säger Kalmars tränare Peter Swärdh.