Teknik Nyheter Toppnyheter

Cirkeln sluten för soldrivet plan

Bertrand Piccard, höger, och Andre Borschberg, vänster, kliver ur planet efter att ha fullbordat sin världsomflygning helt utan bränsle.
Bertrand Piccard, höger, och Andre Borschberg, vänster, kliver ur planet efter att ha fullbordat sin världsomflygning helt utan bränsle.

Det solcellsdrivna planet Solar Impulse 2 har korsat fyra kontinenter, två oceaner och tre hav utan en droppe bensin. På tisdagen landade det i Abu Dhabi efter sista etappen på en historisk resa jorden runt.

Den schweiziske äventyraren och piloten Bertrand Piccard flög planet den sista sträckan som spände över 276,3 mil, från Kairo, över Röda havet och öknen i Saudiarabien. Han har turats om med piloten André Borschberg att flyga planet på den totalt 4 200 mil långa jorden runt-resan.

– Framtiden är ren, framtiden är du, framtiden är nu, låt oss gå längre, sade Piccard när han steg iland.

Planet välkomnades av en entusiastisk publik på Al-Bateen Executive Airport, där resan även startade.

Den sista etappen tog över två dygn från Kairo. Resan har hållit på sedan i mars 2015.

Solar Impulse är det första solcellsdrivna plan som har klarat en jorden runt-resa utan bränsle i tanken. Förhoppningen är att projektet innebär startskottet för miljövänlig flygtrafik.

– Jag är säker på att vi inom det närmsta årtiondet kommer att se elektriska flygplan transportera 50 passagerare vid kort- och långdistansflygningar, sade Piccard i ett uttalande.

Över 17 000 solceller monterade på vingarna har kunnat producera energi som har drivit planet Solar Impulse på resan jorden runt.

JEAN REVILLARD / REZO
Solar Impulse 2 när det flög över Egyptens pyramider under sin jorden runt-resa. Arkivbild.
Adam Schreck
Solar Impulse 2 närmar sig Al Bateen Executive Airport i Abu Dhabi, Förenade Arabemiraten, på tisdagen.
Noah Berger
Vy över Golden Gate-bron i San Francisco, USA, från april i år. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset