Sport

Cirkeln sluts för Hedberg

Johan Hedberg avslutade sin aktiva karriär i New Jersey. Arkivbild.
Johan Hedberg avslutade sin aktiva karriär i New Jersey. Arkivbild.

För Johan Hedberg är årets Stanley Cup-final speciell. Han är numera assisterande tränare och målvaktstränare i San Jose – men det var i Pittsburgh NHL-karriären började.

Hedberg blev något av en kultfigur i Pittsburgh våren 2001, då han kom från San Joses farmarlag Manitoba Moose till Pittsburgh och gjorde succé i slutspelet.

Smeknamnet "Moose" (Älgen) satt som gjutet efter det – och hans hjälm pryddes av en älg.

Mer än ett decennium och flera NHL-klubbar senare är den nu 43-årige Hedberg med i San Joses tränarstab. Återkomsten till Pittsburgh, där de två första finalerna spelades, blev minnesvärd för svensken.

– Jag gillar verkligen att komma tillbaka hit. Det är en härlig stad, en riktig hockeystad. Nu är det som att cirkeln sluts, säger den förre Leksandsmålvakten på NHL-sajten.

Efter förluster i de två första finalmatcherna i Pittsburgh hoppas San Jose på hemmaplanens föredel i det tredje mötet natten till söndagen svensk tid. Att få lyfta Stanley Cup-bucklan är fortfarande något som driver Hedberg.

– Absolut. Ju längre det går och ju hetare det blir, desto mer inser man hur mycket man vill ha den.

När Hedberg slutade som aktiv våren 2013 satsade han på en tränarkarriär. Och när Peter DeBoer, som jobbat ihop med Hedberg i New Jersey, togs över av San Jose inför den här säsongen bad han Hedberg följa med.

– Det har verkligen varit en rolig säsong. Det är en fenomenal grupp människor att jobba med, säger Hedberg.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset