Nyheter Världen

Clevelands polischef: Ännu en tragedi

Clevelands polischef Calvin Williams, till vänster, lyssnar på demonstranter vid Republikanernas pågående konvent.
Clevelands polischef Calvin Williams, till vänster, lyssnar på demonstranter vid Republikanernas pågående konvent.

På kort tid har han sett åtta kollegor falla offer i tjänst.Trots dödsskjutningarna hoppas Clevelands polischef att människor inte ska avskräckas från att söka sig till polisyrket.– Det finns många som vill åstadkomma en förändring, säger Calvin Williams i en exklusiv intervju med TT.

TT följde med Calvin Williams i samband med att han övervakade en av flera demonstrationer i anslutning till Republikanernas konvent. Bilden blir snart tydlig hur olika synen är på amerikansk polis i landet.

Å ena sidan privatpersoner som kommer fram, tar i hand, berömmer och önskar lycka till med säkerhetsarbetet under konventet.

Å andra sidan, ett par hundra meter bort, ett par demonstranter med plakat och T-tröjor med texten "Polisen suger".

Hoppas på stöd

På frågan om han befarar ett minskat intresse för yrket efter dödsskjutningarna, först i Dallas och kort därefter Baton Rouge, säger han:

– Jag vet inte, men det jag vet är att till exempel i Dallas så märkte man av ett rekordartat intresse efter tragedin där, precis som 11 september bidrog till att allt fler personer anmälde sitt intresse för att ansluta sig till armén.

– När sådana saker händer finns det också många människor som vill vara en del av rättsväsendet och en del av en lösning och åstadkomma en förändring.

TT: Vad var din personliga reaktion när beskedet kom om polismorden i Baton Rouge?

– Ännu en tragedi. Jag vill inte se någon förlora livet i sitt jobb att skydda och hjälpa människor.

TT: Det är säkert många som inom polisyrket aldrig skulle vilja att deras barn går i deras spår?

– Det är en personlig åsikt i så fall. Du kan gå över gatan och bli påkörd av en lastbil. Du måste helt enkelt besluta vad du vill göra med ditt liv och åstadkomma det.

Rädd för raskrig

Dödsskjutningen i Dallas, då fem polismän dog, skedde i anslutning till en demonstration mot polisinsatser där svarta män dödats. Mannen som sköt ihjäl tre poliser i Baton Rouge uppges i sociala medier ha uttryckt ilska över svarta behandlas.

En av USA:s allra största medborgarrättsrörelser, NAACP, uttryckte också i veckan stor oro för vad som händer om Donald Trump vinner presidentvalet i höst.

– Det finns människor som vill ha ett raskrig och om vi inte är försiktiga kommer det att ske, sade Moneuc Conners, tidigare ordförande inom rörelsen, till AFP.

– Jag känner att om Trump vinner så kommer det att flytta vår värld tillbaka i tiden.

Mark Duncan/AP/TT
Clevelands polischef Calvin Williams. Arkivbild.