Nyheter Toppnyheter

Clinton drar sig ur debatt

Hillary Clinton och Bernie Sanders vid en tidigare debatt. Arkivbild.
Hillary Clinton och Bernie Sanders vid en tidigare debatt. Arkivbild.

Demokraternas presidentaspirant Hillary Clinton tackar nej till en tv-debatt med rivalen Bernie Sanders, trots att hon tidigare gått med på den.Samtidigt gör partiet vissa eftergifter till Sanders.

"Vi tror att Hillary Clinton tillbringar sin tid bäst med att kampanja och möta väljarna direkt över hela Kalifornien och med att förbereda sig för en generell valkampanj som kommer att garantera att Vita huset stannar i Demokraternas händer", heter det i ett uttalande från Clintons kampanj, sedan hon tackat nej till en inbjudan från mediebolaget Fox News att debattera med Sanders i Kalifornien inför primärvalet den 7 juni.

De båda har debatterat förut och Clinton hade tidigare gått med på en sista debatt. Men nu väljer hon, som tidigare sagt att hon är säker på att hon blir sitt partis presidentkandidat, att i stället koncentrera sig på den republikanske motståndaren Donald Trump.

Sanders är "besviken men inte förvånad", rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Eftergifter till Sanders

De senaste veckorna har konflikter mellan de båda rivalernas anhängare skakat partiet. Efter ett bråk i Nevada uttalades till och med dödshot mot delstatens partiordförande. Nu kommer uppgifter om att partiet söker minska spänningarna och ger Sanders rätt att komma till tals i den partiplattform som ska antas.

Sanders får utse 5 av 15 medlemmar i den kommitté som ska ta fram partiplattformen, även om han inte kommer att vara partiets presidentkandidat. Clinton får utse 6 personer.

Partiet säger i ett uttalande att det är ett försök att "göra detta till den mest representativa och inkluderande processen i historien".

Clintons kampanj uppger att hon är glad över att Sanders kommer att representeras, och beskriver partiet som "ett stort tält", enligt Reuters.

"Stökigt" konvent

I en lång intervju med nyhetsbyrån AP säger Sanders samtidigt att han förväntar sig att sommarens partikonvent i Philadelphia kommer att bli "stökigt".

Vermontsenatorn gick med i partiet först förra året och kallar sig själv demokratisk socialist. Han säger till AP att partiet måste förvänta sig en viss grad av kaos om man vill öppna konventets dörrar till nya väljare, "till arbetarklassen och ungdomar", som kan skapa en ny typ av dynamik.

– Demokrati är inte alltid trevlig och lugn och mild men det är dit det demokratiska partiet bör gå, säger han.

Läs också