Nyheter Världen

Clinton fightas på två fronter

Demokraten Hillary Clinton försöker skaka av sig motståndaren Bernie Sanders. Här kampanjar hon i Kentucky.
Demokraten Hillary Clinton försöker skaka av sig motståndaren Bernie Sanders. Här kampanjar hon i Kentucky.

Kan Hillary Clinton till slut skaka av sig Bernie Sanders? Den förra utrikesministern för en tvåfrontskamp för att säkra Demokraternas nominering inför höstens presidentval.

135 åtråvärda delegater står på spel i tisdagens primärval i Kentucky och Oregon. Clinton har kampanjat sig hes och i Kentucky bland annat betonat att hon röstade för räddningspaketet för bilindustrin 2009, vilket Sanders inte gjorde. Om opinionsmätningarna har rätt ligger hon bra till i båda delstaterna – men mätningarna har slagit fel tidigare.

Clinton är bara 143 delegater från att nå den åtråvärda siffran 2 382 delegatsröster, vilket säkrar presidentkandidaturen. Men motståndaren, Vermontsenatorn Sanders, vägrar att ge upp och hans övertygande segrar i bland annat Indiana och West Virginia ger Clintons många kritiker bränsle.

Och samtidigt som Clinton slåss mot Sanders så ökar attackerna från och emot affärsmannen Donald Trump, som är ensam aspirant kvar på den republikanska sidan – som hon sannolikt kommer att möta i höst. Clinton tillhör dem som högljutt kräver att Trump ska offentliggöra sina deklarationer, medan Trump kallar Clinton för lögnare och ohederlig.

Även Republikanerna går till primärval i Oregon, där 28 delegater står på spel. Trump behöver ytterligare 103 för att säkra sin kandidatur.