Nyheter

Clinton går mot knapp seger

Hillary Clinton, här med Kentuckypolitikern Alison Lundergan Grimes.
Hillary Clinton, här med Kentuckypolitikern Alison Lundergan Grimes.

De demokratiska presidentaspiranterna Hillary Clinton och Bernie Sanders kämpar om att ta hem delstaterna Kentucky och Oregon i natt. I Kentucky är omröstningen extremt jämn.

Hillary Clinton blir med all säkerhet Demokraternas presidentkandidat, men hennes kampanj har tvingats se henne förlora flera primärval och nomineringsmöte till sin rival.

En seger i natt, svensk tid, i Kentucky, skulle skifta fokus och ge hennes kampanj en känsla av medvind igen. Kampen blev hård och med 99 procent av rösterna räknade tvekade fortfarande flera mediebolag i sina prognoser om vem som egentligen vann.

Enligt CNN har Clinton en knapp ledning med 46,7 procent mot Sanders 46,3 procent och MSNBC förklarade Clinton som segrare.

"Tror du ohederliga Hillary till slut kommer att avgöra? Om hon inte kan vinna Kentucky, så borde hon hoppa av racet", twittrar den republikanske presidentaspiranten Donald Trump.

Både Clinton och Sanders har kampanjat friskt i Kentucky och skakat händer och varit med på selfies, enligt AFP. Kentucky, liksom granndelstaten West Virginia, kopplas till kolet, och många känner att de hamnat i kölvattnet i den ljumna ekonomiska återhämtningen efter finanskrisen.

Clinton, som tidigare sagt att många kolföretag kommer att få stänga till följd av klimatambitioner, har den senaste tiden varit mer försonande.

– Vi behöver ha med oss kollandsbygden, kolarbetare och deras familjer med oss och inte lämna dem bakom, sade hon i veckan vid ett valmöte i Bowling Green, Kentucky.