Nyheter

Clinton: Jag blir allas president

Demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton håller tal på partikonventet i Philadelphia.
Demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton håller tal på partikonventet i Philadelphia.

Hillary Clinton talade om "avgörandets stund" för USA i sitt hett emotsedda tal på partikonventet. Hon accepterade också formellt Demokraternas presidentkandidatur.– Det är med ödmjukhet och beslutsamhet och gränslös tillförsikt när det gäller Amerikas möjligheter som jag accepterar er nominering och blir presidentkandidat, sade hon.

När Clinton kom upp på scenen avbröts hon gång på gång av publikens rop; "Hillary, Hillary!" Amerikanska flaggor hade delats ut bland åhörarna och där fanns också skyltar med orden "history" och "herstory" för att poängtera det historiska i att en kvinna utsetts till presidentkandidat.

I sitt anförande hyllade Clinton alla som har gjort det möjligt. Hennes make Bill stod tårögd vid sidan av scenen.

– När alla barriärer faller i USA gör det vägen öppen för alla, sade hon i sitt tal och lovade att bli en president för a l l a.

Tackade Sanders

Hon tackade även sin tidigare rival Bernie Sanders för hans arbete och publiken jublade.

– Till alla Sandersanhängare: Jag har hört er. Er sak är vår sak. Vårt land behöver era idéer, energi och medkänsla, ropade Clinton.

Demokraterna är arbetarnas parti, framhöll hon. Clinton sade att USA än en gång är vid en "avgörandets stund" och att Republikanernas kandidat Donald Trump "vill dela upp i stället för att ena".

Clinton sade vidare att jihadiströrelsen IS ska övervinnas, att det inte kommer att vara enkelt eller gå fort, men att det ska göras.

– Vår militär är en nationell skatt, sade hon som svar på att Trump har sagt att militären är en katastrof.

"Kraftfullt tal"

Dag Blanck, docent vid Svenska institutet för Nordamerikanska studier vid Uppsala universitet, beskriver nattens tal som kraftfullt.

– Hillary Clinton höll ett kraftfullt tal fullt av idéer där hon också refererade direkt till Bernie Sanders och till frågor som han har drivit, som avgiftsfri utbildning. Till skillnad från Donald Trump som målar upp en svart och hotfull bild av USA framhåller Clinton sätt att lösa problemen, säger han till TT.

Blanck anser att Hillary Clintons stora problem är att folk inte litar på henne.

– Hon kommer aldrig att bli folklig på samma sätt som Obama. Men hennes tal var fullt av förslag och konkreta idéer om att satsa på nya arbetstillfällen, föräldraförsäkring och en tuff utrikespolitik, säger Dag Blanck, som ännu inte vill spå vem av presidentkandidaterna som har störst chans att vinna valet i höst.

– Clintons vapen är erfarenhet, kompetens och ihärdighet. Trumps vapen är att han rider på en opinion som känner att den lämnats vid sidan av. Clinton framhåller i sin tur Donald Trumps opålitlighet och frågar retoriskt i sitt tal om det är han som ska sitta i Ovala kontoret vid en internationell kris och reagera genom att sända ut tweets. Är det en sådan man vill ge mandat att avfyra kärnvapen, frågar hon.

Stolt dotter

Hillary Clinton presenterades av sin dotter Chelsea, som höll ett personligt tal om modern.

– Jag är en väldigt stolt dotter, sade hon.

Partikonventets fjärde dag gick i både patriotismens och mångfaldens tecken. General John Allen höll ett passionerat tal där han hyllade Clinton, hans chef under hennes tid som utrikesminister.

– Jag vet att Hillary Clinton kommer att bli precis den överbefälhavare vi behöver.

Stämningen var elektrisk under pastorn och medborgarrättsaktivisten William Barbers framträdande. Barber kallade bland annat Jesus en "brunhyad palestinsk jude". I Louisianas delegation höjde flera äldre svarta kvinnor näven i luften och nickade mot scenen när pastorn talade om lika rättigheter för alla oavsett religion, hudfärg och sexuell tillhörighet.

– När religion används för att kamouflera elakhet då vet vi att Amerika lider av hjärtproblem, sammanfattade William Barber.

Paul Sancya/AP/TT
Demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton hyllas på partikonventet i Philadelphia.
John Locher/AP/TT
Efter talet fick Clinton sällskap av sin vicepresidentkandidat Tim Kaine, och bådas respektive, i ett hav av ballonger som föll ned från taket.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset