Nyheter Toppnyheter

Clinton och Trump i klar ledning

Demokraternas Hillary Clinton under ett valmöte.
Demokraternas Hillary Clinton under ett valmöte.

De första resultaten börjar komma in under USA:s "supertisdag".För Demokraterna vinner Hillary Clinton Georgia, Alabama, Tennessee, Virginia och Arkansas medan Bernie Sanders tar hem Vermont.För Republikanerna vinner Donald Trump i Virginia, Georgia, Alabama, Tennessee och Massachusetts.

Ett dussintal delstater håller primärval eller nomineringsmöte i det amerikanska presidentkandidatsracet.

Hittills är det som väntat Donald Trump och Hillary Clinton som är i ledningen.

Enligt flera tv-stationer vinner Hillary Clinton för Demokraterna i Georgia, Virginia, Alabama, Tennessee och i hemstaten Arkansas medan Bernie Sanders tar hem sin hemstat Vermont – en av fem delstater som han hoppas vinna under tisdagen, enligt opinionsundersökningar.

– Vi önskar att vinna i alla delar av landet ... men det säger någonting och betyder så mycket för mig att folket som känner mig bäst ... har röstat så starkt för att få oss till Vita huset. Stort tack, säger Bernie Sanders i sitt tacktal i Vermont.

Han säger också att han kommer att fortsätta sin kampanj i alla delstater.

Samtidigt står det klart att Hillary Clinton tar hem territoriet Amerikanska Samoa för Demokraterna och därmed ytterligare tio delegater, enligt ABC.

Jämnt på sina håll

I Oklahoma är det för jämnt för att utse vinnare, på båda partiers sida. För Republikanerna står det mellan den kontroversielle Trump, Ted Cruz och Marco Rubio, enligt CNN.

I Massachusetts är det jämnt mellan Clinton och Sanders och det är för tidigt att säga vem som tar hem delstaten.

För Republikanerna vinner Donald Trump i Georgia, Alabama, Tennessee, Massachusetts och Virginia, enligt prognoserna i flera stora tv-bolag.

"Tack Georgia!", twittrar Trump, följt av "Tack Alabama!", "Tack Tennessee" och "Tack, Massachusetts!".

I Vermont är Trump i ledningen, tillsammans med John Kasich, enligt CNN som också rapporterar att det blir jämnt i Arkansas mellan Ted Cruz och Donald Trump för Republikanerna.

Räkningen i Texas har börjat

Rösträkningen har samtidigt påbörjats Texas, den viktigaste delstaten under denna supertisdag. Med en procent av rösterna räknade leder Clinton med nästan 70 procent av rösterna. För Republikerna leder hemmasonen Ted Cruz över Trump med knappt 40 mot knappt 30 procent.

Mycket kan under de närmaste timmarna avgöras i kampen om att bli partiernas presidentkandidat. Men även om Donald Trump ser ut att vara på väg att säkra rollen som Republikanernas presidentkandidat så skulle han bli en lätt match för Demokraterna, visar samtidigt en mätning som CNN publicerar.

Hillary Clinton skulle vinna över Trump med 52 procent mot 44 bland registrerade väljare, enligt undersökningen.

John Bazemore/AP/TT
Republikanernas Donald Trump i Louisville, Kentucky.
Jacquelyn Martin
Democratic presidential candidate Sen. Bernie Sanders, I-Vt., his wife Jane Sanders, and his son Levi Sanders arrive to a primary night rally in Essex Junction, Vt., Tuesday, March 1, 2016. (AP Photo/Jacquelyn Martin)
Brian Snyder/Reuters/TT
Bernie Sanders, hans fru Jane och sonen Levi anländer till valmötet i Burlington, Vermont.