Nyheter Toppnyheter

Clinton utropar sig som segrare

Demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton under valmötet med sina anhängare i Des Moines i Iowa på måndagskvällen. I bakgrunden syns maken och före detta presidenten Bill Clinton och dottern Chelsea.
Demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton under valmötet med sina anhängare i Des Moines i Iowa på måndagskvällen. I bakgrunden syns maken och före detta presidenten Bill Clinton och dottern Chelsea.

Hillary Clinton utropas till segrare i Demokraternas nomineringsval i Iowa av sin egen kampanjstab efter en strid på kniven med uppstickaren Bernie Sanders.Samtidigt snuvade Ted Cruz fastighetsmagnaten Donald Trump på segern inom Republikanerna.

Många hade trott på en tydlig seger för Demokraternas toppkandidat Clinton mot den självutnämnde demokratiska socialisten Sanders i Iowa. Men med 99 procent av rösterna räknade ligger Sanders på 49,6 procent, mot Clintons 49,9.

– Det som Iowa har satt i gång i natt är en politisk revolution, sade en nöjd Bernie Sanders inför sina anhängare, som jublade som om Vermontsenatorn vunnit.

– Jag tror att folket i Iowa har sänt ett väldigt starkt budskap.

Men Clinton visade inga tecken på besvikelse.

– Tack Iowa, jag är så lättad, sade hon tidigare inför sina anhängare.

Och vid 10-tiden svensk tid utropade hennes kampanjstab att Hillary Clinton vunnit nomineringsvalet i Iowa, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Cruz segrade

Samtidigt gratulerade hon Bernie Sanders till resultatet och önskade honom det bästa framöver. Hon sade att hon ser fram emot att debattera med honom om "den bästa vägen framåt" för USA, och att Demokraterna nu måste stå eniga mot Republikanernas vision av hur landet ska styras.

På den republikanska sidan fick fastighetsmagnaten Donald Trump, som länge toppat opinionsmätningarna, se sig slagen av Texassenatorn Ted Cruz som landade på 28 procent. Trump fick 24 procent av rösterna och placerade sig bara strax före trean Marco Rubio, med 23 procent.

– I kväll segrade modiga konservativa runt om i Iowa och över hela den här nationen, sade Cruz i sitt segertal, och säger att hans vinst är en seger för gräsrötterna.

En ovanligt ödmjuk Trump sade efter resultatet att han känner sig hedrad över att komma på andra plats och gratulerar Cruz.

– Alla sade att jag aldrig skulle ha en chans i Iowa. Men jag kom ju tvåa så jag är väldigt hedrad, sade Trump inför sina anhängare.

Ger upp

Floridasenatorn Rubio gratulerade Cruz till segern och sade att han förtjänat det, men tillade att han själv är den kandidat som är bäst lämpad för att ena partiet, enligt Reuters.

Två presidentaspiranter meddelar att de med sitt klena resultat i Iowa avslutar sina kampanjer: Republikanernas Mike Huckabee, tidigare Arkansasguvernör, och Demokraternas Martin O'Malley, tidigare Marylandguvernör.

Republikanen Rand Paul tänker däremot kämpa vidare.

– Jag kommer att fortsätta att slåss. I kväll var bara början, säger han enligt CNN.

Historiskt har deltagarna i nomineringsmötena i Iowa ofta gett flest röster åt dem som slutligen blir partiernas presidentkandidater. 2008 segrade exempelvis den då relativt okände Illinoissenatorn Barack Obama över betydligt mer etablerade Hillary Clinton.

Uppsluppen stämning

Svenske Victor Zetterman har rest till Iowa för att besöka presidentkandidater och ta del av stämningen. I natt var han på ett demokratiskt nomineringsmöte i staden Cedar rapids.

– Det var ungefär 440 personer som samlades i en skolaula i Cedar rapids. Det sjöngs hejaramsor och man försökte övertala varandra att flytta sig mellan grupperna när tillfälle gavs, berättar Victor Zetterman.

Mary Altaffer/AP/TT
Ted Cruz vinner för Republikanerna i Iowa.
Andrew Harnik
Det blev mer eller mindre dött lopp mellan Hillary Clinton och Bernie Sanders i Iowa.