Nyheter

Clinton vid historisk milstolpe

En lycklig Hillary Clinton firar att hennes presidentkandidatur fö rDemokraterna är i hamn.
En lycklig Hillary Clinton firar att hennes presidentkandidatur fö rDemokraterna är i hamn.

Med segrarna i Kalifornien och New Jersey i ryggen skriver Hillary Clinton historia och blir Demokraternas första kvinnliga presidentkandidat.Nu väntar en tuff tid. För att nå Vita huset måste hon skaka av sig Bernie Sanders, ena partiet och besegra sin sannolike motståndare, den republikanske affärsmannen Donald Trump.

– Vi har nått en milstolpe, jublade Clinton på sin valvaka i Brooklyn i New York.

På Twitter hade hon då skrivit "till alla små flickor som har stora drömmar: Ja, du kan bli vad du vill – till och med president".

Upp till Sanders

Men Clintons närmaste tid blir utmanande. Rivalen och Vermontsenatorn Bernie Sanders hänger envist i och vägrar ge upp sin kampanj – trots att Clinton säkrat de delegatsröster som krävs för att vinna nomineringen. På sikt kan det splittra partiet, som behöver samla alla krafter gentemot Trump.

– Egentligen handlar enandet mer om Sanders än om Clinton, konstaterar Ian Higham, USA-kännare och statsvetare vid Stockholms universitet.

– Clinton gör det rätta, hon hyllar Sanders och bjuder in hans anhängare. Att Sanders inte kastar in handduken när han förlorat kan ses som dåligt ledarskap.

Vermontsenatorn Sanders, som säger att han leder en politisk revolution, ska möta president Barack Obama i Vita huset på torsdag. Sannolikt förhandlar han bakom kulisserna med partiledningen om att få inflytande över det politiska manifest som formuleras till konventet i juli. Möjligen vill han även driva igenom ändringar av konventsreglerna.

– Men han är inte konsekvent. Sanders säger att systemet med superdelegater är odemokratiskt. Samtidigt vill han vinna genom att övertala superdelegaterna att stödja honom, säger Higham.

Higham tror ändå att Sanders i slutändan kommer att ge Hillary Clinton sitt stöd. Redan i april sade Bernie Sanders fru Jane till webbtidningen The Daily Beast att hon och maken skulle stödja Clinton om hon blev presidentkandidat.

Citera ordagrant

I höst väntar en annorlunda och i de flestas ögon mycket värre motståndare. Populisten Trump har gjort sig känd för rasistiska uttalanden, grund sakpolitik, en tveksam kvinnosyn och lynnighet. Med största sannolikhet blir valrörelsen dem emellan smutsig och full av personangrepp, Trump kallar redan Clinton för "ohederliga Hillary".

– Ett enkelt men effektivt grepp som Clinton använde i sitt utrikespolitiska linjetal nyligen är att ordagrant citera Trump. Genom att påminna om hans uttalanden kan hon vinna stöd från grupper han förolämpa, säger Higham.

Trump har bland annat kallat mexikaner för våldtäktsmän, lovat att bygga en mur mot Mexiko samt sagt att han vill införa ett tillfärlligt inreseförbud för muslimer till USA.

Clinton, å sin sida, är föremål för utredningar sedan det framkommit att hon hade en privat e-postserver i bostaden under sin tid som utrikesminister. Hennes ansvar för säkerheten vid USA:s konsulat i Benghazi i Libyen, som utsattes för en dödlig terrorattack, har granskats.

Opinionsmätningar har visat att Clinton och Trump blir bland de minst populära presidentkandidaterna någonsin.

Julie Jacobson/AP/TT
Hillary och Bill Clinton är tagna av stunden på valvakan i Brooklyn. Hillary Clinton har de delegater som krävs för att blir Demokraternas presidentkandidat.
John Locher/AP/TT
Den demokratiske presidentkandidaten Bernie Sanders har inga planer på att kasta in handduken.
Julio Cortez/AP/TT
Hillary Clinton tackar sina anhängare i New York.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset