Sport

Coe: "Går igenom mörka dagar"

Sebastian Coe, ordförande i IAAF, har anledning att vara bekymrad på nya jobbet.
Sebastian Coe, ordförande i IAAF, har anledning att vara bekymrad på nya jobbet.

När inomhus-VM i Portland inleds är det inte bara klang och jubel.Friidrottsvärlden överskuggas i hög grad av den senaste tidens dopningsskandaler.– Man kan inte förneka att vi går igenom utmanande och mörka dagar, säger Sebastian Coe.

Den nya ordföranden i Internationella friidrottsförbundet IAAF står och pratar på en solig scen på Pioneer Square i Portland. Sebastian Coe snackar länge och gärna om hur ofantligt kul det är med ett friidrottsmästerskap i USA igen, om vilka fantastiska tävlingar som är att vänta, om vilket stort evenemang VM är med deltagare från hela 140 länder.

När Coe sedan får frågor om landet som inte är där – Ryssland – blir han betydligt mer allvarlig.

– Det finns två nycklar för oss, och båda handlar om förtroende. Vi måste se till att folk har förtroende för vårt förbund, och de rena idrottarna ska känna att de har förtroende för att vårt system är rättvist och skyddande. Men vi kommer inte att få tillbaka förtroendet över en natt, säger han.

Ryssland avstängt

Det har varit en minst sagt turbulent tid på nya jobbet för den brittiske före detta storlöparen. I november blev Ryssland avstängt av IAAF, efter att man avslöjat systematisk dopning i landet.

Fem andra länder – bland andra Kenya, Etiopien och Ukraina – är också satta under lupp av IAAF. Men värst är läget i Ryssland, som nu går en kamp mot klockan för att få vara med i OS i Rio de Janeiro.

– Vi har efterfrågat flera stora förändringar. Vissa förbättringar har skett, men vår utredningsgrupp vill se mer, säger Sebastian Coe.

Utredningsgruppen, ledd av norrmannen Rune Andersen, har fått förlängd tid på sig och kommer att avlägga en slutrapport i maj. Sedan fattar IAAF ett beslut om huruvida avstängningen ska hävas.

Flera friidrottare ifrågasätter dock hur Ryssland ska kunna få vara med i OS.

– Man kan inte städa upp något sådant på mindre än ett år, säger till exempel amerikanska medeldistanslöparen Brenda Martinez till nyhetsbyrån Reuters.

"Allvaret krävde det"

Samtidigt finns en annan problematik kring att stänga av en hel nation, eftersom det innebär att även rena friidrottare drabbas.

– Vi måste få friidrottarna tillbaka i ett system som går att lita på. De stora förlorarna på lång sikt, om vi inte gör något åt detta, är de rena idrottarna, säger Sebastian Coe.

– Det går inte att ta lätt på att stänga av rena idrottare, men allvaret i situationen krävde det och det var ett enigt beslut.

Karin Torneklint, svensk förbundskapten, är positiv till IAAF:s hållning.

– Jag är chockad över att det är så extremt utbrett och är glad att de tar i med hårdhandskarna. Det skickar rätt signaler, säger hon.

– Jag hoppas att det här kanske är början på något väldigt bra.

Inomhus-VM i Portland inleds med stavhopp för damer och herrar, natten till fredagen svensk tid.