Nöje Musik Metro Music

Coldplay vill tjäna folket

Jonny Buckland och Chris Martin i Coldplay. Bandet spelade på Friends Arena på söndagskvällen.
Jonny Buckland och Chris Martin i Coldplay. Bandet spelade på Friends Arena på söndagskvällen.

Coldplay befinner sig på sin första stora turné på fyra år, men bandet blickar också framåt mot en paus på obestämd tid. – Vi kommer att dra oss undan ett tag. Ibland behöver publiken få vila, säger Chris Martin.

Bandmedlemmarna i Coldplay börjar bli trötta på att prata om den där BBC-intervjun som Chris Martin gjorde i december 2014. Men de inser också att Martins uttalande, det om att albumet "A head full of dreams" var "som den sista 'Harry Potter'-boken", inte skulle gå obemärkt förbi.

Ett och ett halvt år senare tyder allting på att skivan och den pågående turnén blir det sista som bandets fans får se och höra på ett tag.

– Det var inget officiellt uttalande jag gjorde, det var bara någonting jag sade i en intervju, så det är väl mitt fel att det är söndertjatat nu. Men det var sant. "A head full of dreams" sluter en cirkel för oss. Just nu känner jag att allt jag har velat säga har sagts på våra sju album, säger Chris Martin.

– Våra två senaste album spelades in direkt efter varandra. Vi kramade ur oss våra sista kreativa droppar. Tanken på att gå in i studion igen efter den här turnén är inte ens värd att tänka, säger gitarristen Jonny Buckland.

"Del av möblemanget"

Coldplays beslut att ligga lågt efter turnéavslutningen beror inte på någon sorts dalande popularitet. Vart bandet än åker så fylls de största arenorna. Hittills har "A head full of stars"-turnén setts av över en miljon människor och på sikt vill bandet emulera andra musikaliska storstjärnor som åldrats med sin publik.

– Vi vill nå en punkt där vi kan stå till tjänst, där vi kan bli en del av möblemanget på ett bra sätt – att folk kommer och sätter sig på oss när de vill – eller bli som en bra restaurang som folk vill komma tillbaka till. Jag tänker att det är vad Bruce Springsteen gör. Han erbjuder en tjänst till alla som gillar hans musik, säger Martin.

"Gjort några försök"

Att bandet ska splittras är därför ingenting som Coldplays fans behöver oroa sig för, inte minst för att både Buckland och Martin säger att de "älskar att göra musik tillsammans". Men det finns också ett mål de ännu inte har uppnått.

– Vi har fortfarande inte skrivit den perfekta poplåten, vilket är irriterande. Men vi har gjort några försök, säger Chris Martin.

TT: Finns det perfekta poplåtar?

– Häromdagen lyssnade jag på Bee Gees "Stayin' alive". Den är perfekt. "Dancing queen" av Abba, där har du också en perfekt låt, säger Martin.

Pontus Lundahl/TT
"Just nu känner jag att allt jag har velat säga har sagts på våra sju album", säger Coldplays Chris Martin om att bandet ska göra ett uppehåll efter sin pågående turné.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset