Sport

Coleman: "Det bästa som har hänt mig"

Wales förbundskapten Chris Coleman.
Wales förbundskapten Chris Coleman.

Ett år utan jobb och en sejour i Greklands andradivision.Sedan vände karriären för Chris Coleman.– Det är det bästa som har hänt mig, sade Wales förbundskapten inför semifinalen mot Portugal.

Mötet med Portugal på Parc OL i Lyon är ett av Chris Colemans största ögonblick som tränare.

Med tanke på vad han har varit med om passar han dessutom på att njuta lite extra av Wales framgång i EM.

Under presskonferensen inför onsdagskvällens semifinal svarade han utförligt, brett och snabbt på alla frågor.

Det är bara vid ett tillfälle som han behövde lite extra tid på sig för att hitta rätt ord, rätt ton.

Frågan?

Den handlade om hur han såg på sin långa väg fram till den position som han befinner sig i just nu.

"Snyfthistorier"

– Det är svårt att vara tränare, och det finns många duktiga som inte får något jobb, sade Coleman och gav sig in på en kortare beskrivning av tränarkarriären från tiden i Coventry (2008–2010).

– Jag lyckades inte där. Ni kan få många snyfthistorier om varför men jag ska vara ärlig och jag skulle ha gjort det bättre. Jag skulle kunna peka på någon annan men det gör jag inte.

Efter ett år utan något uppdrag hoppade han på ett jobb i grekiska Larissa.

Perioden 2010–2012 visade sig sedan vara Chris Colemans vändning.

– I den nya miljön listade jag ut en del saker om mig själv; hur jag var som tränare och hur jag var som människa, sade han.

"Handlar om oss"

Alla förändringar som skedde under den tiden har 46-åringen haft nytta av i rollen som Wales förbundskapten, bland annat inför mästerskapet i Frankrike och nu i förberedelserna till semifinalen mot Portugal.

– Oavsett om folk säger bra eller dåliga saker så handlar det om oss. Vad vi tycker om oss själva, vad vi tycker om varandra – och att vi tror på oss. Vi är underdogs i den här matchen, det vet vi om. Portugal har varit i liknande situationer tidigare och vet vad det handlar om. För oss är det första gången, sade Coleman.

– Men det spelar ingen roll vilka vi spelar emot. Det här handlar om oss och att spelarna litar på varandra när de går ut på planen.

Det gör att Chris Coleman inte känner någon oro över att avstängda duon Aaron Ramsey och Ben Davies saknas när Wales ställs mot Cristiano Ronaldo och alla andra stjärnor i Portugal.

– Oavsett vilka som får spela så vet de hur det här fungerar. De kan jobbet, de vet vad som krävs och de kommer ha samma attityd som alla andra. Det är jag helt säker på.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset