Sport

Conte slutar men hans budskap består

Antonio Conte lämnar det italienska landslaget och tar över Chelsea.
Antonio Conte lämnar det italienska landslaget och tar över Chelsea.

Hans spelare var inte de bästa. Men hans lag tog fotbolls-EM med storm och var bara en gastkramande straffläggning från semifinalen.Nu är tiden som italiensk förbundskapten över för Antonio Conte.

Något är annorlunda när Conte slår sig ned vid podiet i pressalen under Nouveau Stade de Bordeaux strax efter midnatt. Energin, som svävat likt en vibrerande aura kring den 46-årige tränaren från Lecce under hela EM, är borta.

Den försvann när Italiens kantspringare Matteo Darmian missade den 17:e straffen efter förlängningen och Tysklands dito Jonas Hector avgjorde kvartsfinalen med nästa spark.

– Spelarna har verkligen gjort avtryck i det här mästerskapet. De har visat att man kan åstadkomma något med vilja. Med hårt arbete kan man åstadkomma saker som inte verkade möjliga när man började, säger Conte med blicken fäst i fjärran.

Tvådelat budskap

Under hela mästerskapet har han bankat in sitt budskap. Varje gång en mikrofon placerats framför Antonio Conte har han tagit tillfället i akt att understryka vad som gäller.

– Det är ingen idé att dölja det faktum att det inte är den mest rosenskimrande epoken för Italien vad gäller fotbollstalang. Eftersom vi inte kan falla tillbaka på en grupp stjärnspelare så måste vi vara ett lag i alla avseenden, sade han efter den övertygande 2–0-segern mot mästarlaget Spanien i åttondelsfinalen.

Men hans evangelium har två delar: Italien är inte underlägset något lag. Med vilja, hårt arbete, organisation och minutiösa förberedelser är allt möjligt i Antonio Contes värld.

– Inget är omöjligt. Annars hade allt varit för lätt.

Med en så stark tro, och en sådan kopiös arbetsinsats, kan nederlaget göra särskilt ont.

– Fotboll kan ge dig lycka och den kan lämna en bitter eftersmak i munnen, säger Antonio Conte i den sena Bordeaux-natten. Men spelarna kan åka hem avslappnade, för de gav verkligen allt de hade. Jag kommer alltid att tacka dem för det, de kommer alltid att ha en plats i mitt hjärta.

Inget stöd

Nu lämnar han landslaget för att ta över Chelsea.

– Beslutet att lämna jobbet som förbundskapten efter två år togs före mästerskapet. Jag ska inte förneka att det funnits tillfällen då jag hade velat fortsätta. Men på grund av vissa omständigheter kunde jag inte backa.

Sedan delar han ut en känga till nästan alla som har med italiensk fotboll att göra.

– Om jag ska vara ärlig så har jag aldrig känt mig stöttad av någon.

– Jag har alltid jobbat för landslagets bästa. Jag har alltid slagits för landslagets intressen. Inte för mig själv.

Den avgående förbundskaptenen hoppas att det italienska landslaget nu ska prioriteras i ett land där klubbfotbollen i regel går först.

– Jag hoppas verkligen att vårt arbete kan ge frukt, säger Antonio Conte.

Sedan kommer budskapet ännu en gång.

– När man ger allt kan ingen klandra en.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset