Nöje Nyheter

Cosby tvingas till förhandling

Skådespelaren och komikern Bill Cosby. Arkivbild.
Skådespelaren och komikern Bill Cosby. Arkivbild.

Turerna kring Bill Cosby fortsätter. Under en förhandling i Pennsylvania kan komikern och en kvinna som anklagat honom för sexuella övergrepp komma att mötas.

2004 anklagade Andrea Constand underhållaren Bill Cosby, som då var hennes mentor, för att först ha drogat och därefter ofredat henne sexuellt. I ett civilrättsligt mål 2006 förlikades de båda i en icke offentliggjord uppgörelse.

Ärendet återupptogs

Efter att nya bevis framkommit återupptogs ärendet i juli 2015. Cosbys försvarare har hävdat att fallet borde läggas ned med hänvisning till att det bryter mot överenskommelsen 2006.

Under en inledande förhandling i Pennsylvania på tisdagen kommer åklagare att försöka övertyga domaren Elizabeth A McHugh om att det finns tillräckligt med bevis för att ta fallet till rätten.

Runt 200 journalister och personer från allmänheten kommer att finnas på plats, så även Bill Cosby själv som är ålagd att närvara. Han förväntas emellertid inte vittna.

Det är också möjligt att Andrea Constand kommer att delta. Då i egenskap av vittne som kallas av åklagarsidan. Men vare sig hennes advokater eller distriktsåklagaren vill uttala sig om detta.

Rättsliga experter säger till New York Times att Cosbys försvare sannolikt kommer att försöka underminera Constands redogörelser i den händelse att hon dyker upp.

Utfrågning

Man kommer förmodligen, skriver tidningen, att fråga varför det dröjde ett år innan hon hörde av sig till polisen och hur det kom sig att hon återvände till Cosbys hem trots att hon beskrivit att han gjort närmanden vid tidigare tillfällen.