Nyheter Toppnyheter

Cruz avhopp öppnar vägen för Trump

Republikanernas Donald Trump tog hem primärvalet i Indiana och säger sig vara övertygad om att han kommer att vinna presidentvalet i november.
Republikanernas Donald Trump tog hem primärvalet i Indiana och säger sig vara övertygad om att han kommer att vinna presidentvalet i november.

Donald Trump tog hem primärvalet i Indiana – och Ted Cruz ger upp försöken att kandidera i presidentvalet i USA.– Det här betyder att Donald Trump är klar som Republikanernas kandidat, säger den amerikanske statsvetaren Chris Galdieri till TT.

"Vi måste alla enas och fokusera på att slå Hillary Clinton", skriver det republikanska partiets ordförande Reince Priebus i ett inlägg på Twitter, där han konstaterar att Donald Trump med största sannolikhet kommer att bli partiets kandidat.

Primärvalet i Indiana har setts som den sista chansen för Trumps motståndare att stoppa miljardärens framfart, men trots att Cruz satsat flera miljoner dollar på tv-reklam i delstaten hade han inte en chans.

– Donald Trump är den som har nycklarna till bilen. Han är den som måste ena oss. Det här är hans chans. Väljarna har valt honom, säger Henry Barbour, som sitter i partiets styrelse, till Reuters.

Cruz kastar in handduken

De senaste veckornas framgångar för Trump blev för mycket för Cruz, som tillkännagav det överraskande beslutet till sina anhängare i Indianapolis.

– Vi gav allt vi hade men väljarna valde en annan väg. Så med ett tungt hjärta men med gränslös optimism på lång sikt för vår nation, så avslutar vi vår kampanj, sade Cruz.

Med Cruz borta ser Trumps väg till presidentkandidaturen betydligt rakare ut. Nu kvarstår endast John Kasich som Trumps utmanare. Han lovar att fortsätta sin kampanj tills en kandidat når de 1 237 delegater som behövs för att vinna partiets presidentrace, uppger Politico.

Många frågor för partiet

Men det har ingen betydelse i praktiken, säger Chris Galdieri, statsvetare vid Saint Anselm College i New Hampshire, till TT.

– Det här betyder att Donald Trump är klar som Republikanernas kandidat, säger han.

Han är överraskad av kvällens besked från Cruz, eftersom han den senaste tiden agerat med stort självförtroende och inte som någon som skulle ge upp.

– Det som kommer att hända nu är att republikaner måste välja om de kan leva med Donald Trump eller om de ska rösta på Hillary Clinton.

Att Trump har kommit så långt är "verkligen chockerande", säger han.

– I bakgrunden har republikaner och vi som följt detta tänkt att någonting kommer att hända, det här kan inte vara hur det kommer att sluta. . . Men här står vi nu. Det republikanska partiet måste verkligen göra en felsökning. Både före valet och efteråt.

Trump överraskad

Inte heller Donald Trump hade väntat sig ett avhopp från Cruz, säger han i ett segertal i New York.

– Jag har tävlat i olika tävlingar i hela mitt liv. Sport, affärer eller politik. Och jag har mött några av de bästa motståndare jag någonsin har mött här i politiken.

– Ted Cruz är en sjuhelsikes motståndare, han är smart och har en fantastisk framtid.

Trump säger att han förstår hur Cruz och hans familj känner sig efter förlusten och passade på att hylla de motståndare som har hoppat av under vägen.

– Vi vill ha dem med för vi kommer att vinna i november. Och vi kommer att vinna stort.

Sanders vägrar ge upp

På den demokratiska sidan utropas Bernie Sanders som vinnare i primärvalet över Hillary Clinton, enligt mediebolagens prognoser.

"Clinton-kampanjen tror att det här är över. De har fel... Vi kommer att kämpa till den sista rösten är lagd. Det finns ingenting jag hellre skulle vilja än att gå upp mot och vinna över Donald Trump, en person som aldrig får bli president i det här landet", skriver Sanders i en kommentar på sin hemsida.

Darron Cummings/AP/TT
Republikanernas Ted Cruz avslutar sin kampanj, meddelade han sina anhängare i Indianapolis.

Läs också