Nyheter Världen

Cruz och Kasich i pakt mot Trump

Ted Cruz och John Kasich under en valdebatt. Arkivbild.
Ted Cruz och John Kasich under en valdebatt. Arkivbild.

Rivalerna Ted Cruz och John Kasich, som hoppas bli Republikanernas presidentkandidat, har bildat en pakt för att förhindra att Donald Trump vinner nomineringen på sommarens partikonvent.

Cruz kampanj kommer att fokusera på primärvalen i delstaten Indiana och ge Kasich en bättre chans i Oregon och New Mexico, delstater där han förväntas göra bra ifrån sig, enligt ett uttalande. Kasich har i sin tur gått med på att inte satsa på Indiana.

Målet är att få till ett så kallat öppet konvent i Cleveland i juli. Trump har vunnit i de flesta delstater men behöver 1 237 delegater för att direkt säkra partiets kandidatur.

För sent?

En del republikanska strateger har i flera veckor efterfrågat en pakt, men frågan är om det inte är för sent.

Om ingen kandidat har stöd nog för att vinna den första omröstningen på konventet får många delegater byta sida i den eller de omröstningar som följer därpå.

På mikrobloggen Twitter skrev Trump: " Wow, det tillkännagavs just att lögnaren Ted och Kasich gaddar ihop sig för att förhindra att jag nomineras av Republikanerna. DESPERATION!".

Republikanernas primärval i Indiana hålls den 3 maj, i Oregon den 17 maj och i New Mexico den 7 juni. Men redan på tisdagen står slaget om bland annat den stora delstaten Pennsylvania.

Clinton bättre?

Pakten mellan motpolerna Cruz och Kasich är det senaste exemplet på partietablissemangets missnöje med Trump. Ett annat är att industrimiljardären och republikanske finansiären Charles Koch, som bland annat stöttat Tea Party-rörelsen, nu öppet säger att Hillary Clinton kanske skulle bli en bättre president än någon av de republikanska kandidaterna.

– Det är möjligt, det är möjligt, sade han i en tv-intervju med ABC:s "This week".

I januari rapporterades det att bröderna Charles och David Koch skulle satsa åtta miljarder dollar på att få en kandidat från Republikanernas högerkant vald till president.

Läs också