Nyheter Toppnyheter

Cruz slår Trump i Iowa

Ted Cruz vinner för Republikanerna i Iowa.
Ted Cruz vinner för Republikanerna i Iowa.

Presidentaspiranten Ted Cruz segrar i Republikanernas nomineringsmöten i Iowa i USA framför fastighetsmagnaten Donald Trump.På den demokratiska sidan är det mycket jämnt.

– Nu blir vi en del av historien, peppade Texassenatorn sina supportrar inför nomineringsmötena i Iowa enligt AFP.

Och han vinner på den republikanska sidan med 28 procent framför Trump på 24 procent, rapporterar flera stora amerikanska medier.

Trump säger efter resultatet att han känner sig hedrad över att komma på andra plats och gratulerar Cruz.

– Alla sade att jag aldrig skulle ha en chans i Iowa. Men jag kom ju tvåa så jag är väldigt hedrad, säger Trump i ett tal som varade ungefär fyra minuter.

Trea kommer Floridasenatorn Marco Rubio med 23 procent.

Rubio gratulerar Cruz till segern och säger att han förtjänat det, men säger samtidigt att han själv är den kandidat som kan ena partiet, enligt Reuters.

På den demokratiska sidan är det dött lopp när 90 procent av nomineringsmötena inrapporterats.

Förra utrikesministern Hillary Clinton har 49,9 procent – demokratiske socialisten och Vermontsenatorn Bernie Sanders 49,5 procent.

Samtidigt meddelar två aspiranter att de med sitt klena resultat i Iowa avslutar sina kampanjer: Republikanernas Mike Huckabee, tidigare Arkansasguvernör, och Demokraternas Martin O'Malley, tidigare Marylandguvernör.

Republikanen Rand Paul tänker däremot kämpa vidare.

– Jag kommer att fortsätta att slåss. I kväll var bara början, säger han enligt CNN.

Historiskt har deltagarna i nomineringsmötena i Iowa ofta gett flest röster åt dem som slutligen blir partiernas presidentkandidater. 2008 segrade exempelvis den då relativt okände Illinoissenatorn Barack Obama över betydligt mer etablerade Hillary Clinton.

Mary Altaffer/AP/TT
Republikanske presidentkandidaten Donald Trump under ett kampanjmöte på måndagen.