Nyheter Toppnyheter

Cruz stöttar inte Trump

Ted Cruz talar på partikonventet.
Ted Cruz talar på partikonventet.

Donald Trump hoppas kunna ena Republikanerna för att nå Vita huset.Från förre rivalen Ted Cruz blir det dock kalla handen – något som upprör republikanska representanter.

Vid ett möte med delegater från Texas under torsdagsmorgonen i Cleveland betonade Ted Cruz att han inte kommer att stötta Donald Trump kampanj att bli president.

– Jag tänker inte stödja personer som har förolämpat min fru och min familj. Jag tänker inte sitta där som en lydig hundvalp, sade Cruz inför delegaterna i ett tal som sändes av CNN.

Just Trump och Ted Cruz genomgick en oerhört infekterad strid under primärvalen där Trump konsekvent kallade Ted Cruz för "Lögnaren Ted" och till och med anklagade Cruz för att Cruz pappa skulle ha varit inblandad i mordet av John F Kennedy.

Kallats lögnare

Cruz i sin tur har kallat sin rival för en "patologisk lögnare" och "USA:s största narcissist". Därför var intresset stort för Texassenatorns tal vid konventets tredje dag, och om han då för första gången skulle uttala sitt stöd till Trump.

Svaret: Absolut inte.

– Jag vill gratulera Donald Trump till att ha vunnit nomineringen i går, sade Ted Cruz och valde i stället att tala om helt andra saker i sitt tal än just Trump.

Stämningen blev väldigt hetsig och Ted Cruz hustru, Heidi Cruz, fick eskorteras ut från arenan där konventet ägde rum på grund av Trump-supportrar som häcklade henne.

En skam

Enligt CNN ska också ett flertal av Trumps supportrar efteråt ha konfronterat Cruz och kallat honom "en skam för partiet" – knappast något som visar på ett enat parti inför presidentvalet i höst.

Trump själv försökte dessutom göra en kupp genom att kliva in i arenan precis när Cruz skulle avsluta sitt tal, för att stjäla uppmärksamheten. På Twitter skrev sedan Trump: "Wow, Cruz buades ut. Jag fick ta del av hans tal två timmar i förväg, men lät honom tala. Ingen stor sak".

Matt Rourke/AP/TT
Publiken reagerade på Ted Cruz tal.
Paul Sancya/AP/TT
Donald Trump gör ett oväntat framträdande i arenan.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset