Sport

Cupsegern inom räckhåll

Andraplatsen i parallelltävlingen i Stockholm i förra veckan gör att Frida Hansdotter har chans att säkra segern i slalomcupen i helgen.
Andraplatsen i parallelltävlingen i Stockholm i förra veckan gör att Frida Hansdotter har chans att säkra segern i slalomcupen i helgen.

Det är nära nu.Med bara två tävlingar kvar har Frida Hansdotter en klar ledning i slalomcupen.– Jag är lite nervös. Men bara i positiv bemärkelse, det känns väldigt kul, säger hon.

Sju pallplatser på nio tävlingar gör att Frida Hansdotter har börjat vänja sig vid att ligga etta i slalomcupen.

Annat var det första gången hon fick dra på sig den röda ledarvästen, i december 2014.

– Jag kommer ihåg det väldigt väl, i Åre. Det var nästan som... att sekunderna blev minuter. Det kändes så stort, säger hon.

– Jag har sett upp till Marlies Schild, som alltid vann när jag var lite yngre. Och så fick jag plötsligt själv ha den röda.

Stor ledning

Den gången höll inte ledningen. Men efter två raka andraplatser i slalomcupen bakom Mikaela Shiffrin talar det mesta för att Frida Hansdotter äntligen får sin kristallkula i år. Chansen finns dessutom att hon säkrar cupsegern redan på söndag. Det största kvarvarande hotet, slovakiskan Veronika Velez Zuzulova, har visserligen hemmaplan och kan backen i Jasna väl. Samtidigt har Frida Hansdotter en ledning på hela 139 poäng. Det är väldigt mycket med bara två tävlingar kvar.

I alla fall objektivt sett.

Ingen oro

För när hon själv räknat efter känns ledningen plötsligt betydligt mindre.

– Jag har kollat lite på herrarnas slalom, där Henrik Kristoffersen leder med ungefär lika mycket över Marcel Hirscher. Då har jag tänkt "oj, vilken ledning han har", berättar Hansdotter.

– Men sedan när man tänker på sig själv, då känns det ganska tajt.

TT: Hur är det med nerverna?

– Jag är inte orolig, utan nervös på ett bra sätt. Det känns fantastiskt att jag leder cupen och har fantastiska möjligheter att lyckas med en dröm som jag haft länge och som är väldigt få förunnad att uppnå. Så jag försöker njuta av det.

– Jag leder med en del, men det är två tävlingar kvar och allt kan hända. Har man otur kan det gå fort åt fel håll, men det kan ju också gå åt andra hållet. Jag tar söndag först, sedan får vi se.

Jonas Ekströmer/TT
Nära barndomsdrömmen. Frida Hansdotter är på väg att vinna slalomcupen. Arkivbild.