Nöje Musik Nyheter

Därför dör så många kändisar nu

David Bowie avled 10 januari, 69 år gammal. Arkivbild.
David Bowie avled 10 januari, 69 år gammal. Arkivbild.

Nä 2016, nu får det väl ändå räcka?! Det har varit en rätt vanlig reaktion det här året, då så många kända personer lämnat oss. Men hur kommer det sig att det känns som att så många dör just nu?

David Bowie, Alan Rickman, Bodil Malmsten, Josefin Nilsson, Imre Kertész och nu senast Prince. Det är bara några exempel på utländska och svenska kända personer som avlidit i år, och vi har ännu inte nått slutet av april.

Många har säkert frågat sig varför det känns som att så många lämnat oss just i år. Och det verkar inte bara vara just en känsla – det ser faktiskt ut som att ovanligt många avlidit 2016.

När BBC tittar på sin statistik över antalet dödsrunor som det brittiska public service-bolaget publicerat de senaste åren kan de se en uppåtgående trend. Mellan januari och 31 mars 2012 publicerade de fem stycken. Siffran har sedan ökat för varje år och samma period i 2016 hade antalet nått 24.

Babyboom

BBC:s redaktör med ansvar för dödsrunor, Nick Serpell, har några teorier om varför dödsfallen ökar. En är att de som blev kända under 1960-talet kommit upp i 70-årsåldern. Och det var fler som blev kändisar just den tiden, dels på grund av en babyboom efter andra världskriget, dels för att televisionens intåg gav en enorm draghjälp.

– I min fars eller farfars generation var de enda kända personerna egentligen de från bion – det fanns ingen tv, säger Serpell till BBC.

– Hur ska det bli, vi har så jävla många som är runt 70 nu, frågar sig Anna Charlotta Gunnarson, journalist och programledare/producent för Pop och politik.

Parton och McCartney

Hon räknar upp Bruce Springsteen, Bob Dylan, Joan Baez, Joni Mitchell, Simon and Garfunkel, Aretha Franklin, Little Richard, Carole King, Paul McCartney, Dolly Parton – alla stora stjärnor som börjar bli till åren.

– Sedan har vi en massa människor som är runt 60 som varit med om saker och tagit en del grejer också.

Anna Charlotta Gunnarson tror att sociala medier har ändrat mycket av vår relation till kändisar. Dels känner vi till fler av dem, dels vet vi mer om dem. Det gör att det bara kommer bli ännu fler kändisdödsfall framöver, tror hon.

– Om femtio år kommer det ju på riktigt vara en dödsruna varje dag på en riktigt känd person. Och nu delar ju personer med sig ännu mer, nu vet man ju folks innersta känslor och privatliv, då känns det ännu mer som att vi känner dem.

Enar oss

Mitt i det stora flödet av information vi lever i i dag, kan en sådan här händelse också få en enande effekt, tror hon.

– Det är lite tillbaka till 70-talet, då vi hade en fredagsunderhållning och alla visste allt om den. Nu tror jag det blir så att "Oj, Prince dör, vi kan alla enas om att han var fantastisk". Man har ju ett behov av att enas och hittar vi saker som alla har ett band till blir det jättehärligt att få förstärka gruppkänslan.

Dan Hansson / SvD / TT
Författaren Bodil Malmsten. Hon avled den 5 februari vid 71 års ålder. Arkivbild.
Evan Agostini/AP/TT
Skådespelaren Alan Rickman, som bland annat är känd som professor Severus Snape i "Harry Potter", avled i mitten av januari. Arkivbild.
Jeff Wheeler/AP/TT
Ett fan sörjer vid en minnesplats för artisten Prince i Minneapolis. Prince avled i går, 57 år gammal.