Nyheter Sverige

Därför går det så fort att drunkna: Fem andetag sen är det slut

Förra året drunknade 107 personer i Sverige mellan maj-september, och under juni månad i år har redan 17 personer omkommit genom drunkning. Hur kan det gå så snabbt för en fullt frisk människa att dö i vattnet?

Förra året var en av de varmaste somrarna på mycket länge i Sverige, och med det steg också antalet drunkningsolyckor till det högsta på tolv år, 137 stycken, enligt statistik från Svenska livräddningssällskapet. En anledning var förmodligen att folk gav sig ut på längre simturer, låg längre i vattnet och till slut tappade de helt enkelt kraften, eller också fick de så kallad hypoxisk svimning, säger Kai Knudsen, överläkare på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.

– Hypoxisk svimning kan komma väldigt plötsligt. Som barn försökte man ju ofta se hur långt man kunde simma under vattenytan utan att andas, för att sätta rekord. Det rekommenderar jag inte att man gör. Man kan simma och simma och tycka det går bra, och sen svimmar man helt plötsligt, säger han och fortsätter.

Så räddar du livet på ditt husdjur

– Alkohol spelar så klart stor roll, det finns med i många drunkningsolyckor. Du tappar muskelkraft, ork, omdöme, styrka. Du tappar allting. Och temperaturen spelar naturligtvis roll. När du blir nedkyld tappar du styrka och kraft, och då orkar man inte hålla sig uppe så länge.

Kai Knudsen säger också att vattentypen har betydelse för hur människor klarar av att hantera kritiska situationer. I sötvatten flyter man sämre än i saltvatten, och det är även svårare att se botten och uppskatta hur djupt det är vilket gör det lättare att underskatta djupet. Sötvatten leder också lättare till lungödem om man får ner det i lungorna.

– Om drar ner vatten i lungorna med fem andetag så är det slut, ofta mindre än så också. Sen svimmar man och drar inte mer.

Oväntat många badolyckor i juni – totalt 17 drunkningar

Tidigare har det inte rekommenderats att ge hjärt- och lungräddning till en nedkyld person med hjärtstillestånd, av rädsla att det kalla blodet som pumpas runt gör mer skada än nytta. Nu är den rekommendationen ändrad, säger Kai Knudsen.

– Nu anser man att man ska göra det för att få igång någon sorts cirkulation och tillsätta syre. Det är ABC som gäller, grundläggande principer för HLR.

Låt oss rädda liv i fred – ingen i nöd vill ha en fotoblixt i ansiktet

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset