Nyheter Sverige

Därför sker explosioner med gasbilar

Rostiga gastankar kan ligga bakom explosioner på bilar som drivs med fordonsgas. Nu återkallar Volkswagen bilar av modellen Touran Ecofuel för kontroll av tankarna. Arkivbild.
Rostiga gastankar kan ligga bakom explosioner på bilar som drivs med fordonsgas. Nu återkallar Volkswagen bilar av modellen Touran Ecofuel för kontroll av tankarna. Arkivbild.

Rostiga gastankar eller otillåtna adaptrar. Det är vad som ligger bakom explosionerna på svenska tankstationer för fordonsgas.Nu återkallar Volkswagen en bilmodell för kontroll av gastankarna.

På måndagen exploderade en bil i Angered i Göteborg i samband med tankning av fordonsgas. Vad som ligger bakom den olyckan är för tidigt att säga ännu, men klart är att när sådana explosioner har hänt tidigare i Sverige finns det två orsaker.

Den ena är att bilens gastank har varit rostig. Det har hänt på ett fåtal Volkswagen-bilar av modellen Touran, något som har lett till att företaget tidigare har kallat tillbaka bilar för kontroll.

"Ser väldigt allvarligt på det"

I Angeredsfallet handlar det om just en Volkswagen Touran, årsmodell 2007.

– Vi har satt i gång full aktivitet eftersom vi ser väldigt allvarligt på det. Vi har skickat en tekniker till Göteborg som på tisdagen kommer dit för att börja titta på vad som skulle kunna vara orsaken till det här, säger Marcus Thomasfolk, informationschef på Volkswagen i Sverige.

Om det handlar om en rostig gastank är för tidigt att säga.

Nu återkallar Volkswagen Touran Ecofuel av årsmodellerna 2006–2009. Ägarna uppmanas att besöka verkstad för kontroll, och möjligen byte av, bilens främre gastankar på grund av risk för rost. Bilmärket uppmanar också att man inte ska tanka bilen med gas innan kontrollen gjorts utan köra med bensin i stället.

I Sverige är det 909 bilar som berörs.

Olaglig adapter

Den andra anledningen bakom explosionerna är att människor har försökt att tanka fordonsgas i behållare för motorgas med hjälp av en otillåten adapter.

– Då blir det riktigt illa, därför att då står tryckkärlen inte pall för det inre trycket. Där har vi haft riktigt tragiska fall där man i sitt oförstånd har skaffat en adapter och skadat sig av det skälet, säger Lars Synnerholm, gasexpert på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

– Man får absolut inte tillverka eller köpa eller använda en adapter som förändrar de här sakerna, säger han.

Inte möjligt tanka "fel"

Utan en sådan adapter är det inte möjligt att råka tanka "fel" bränsle.

Lars Synnerholm berättar att incidenter i Sverige med adaptrar oftast har hänt med utländska bilar.

– De inser inte faran, säger han.

Motorgasbilar är mycket ovanliga i Sverige.