Nyheter Sverige

Död i räd inte misstänkt i Sverige

Tillslaget i Bryssel i tisdags.
Tillslaget i Bryssel i tisdags.

35-åring som sköts ihjäl i den belgiska terrorräden ska ha bott i Sverige – men har inte varit misstänkt i några terrorutredningar.– Vi har inte haft några förundersökningar mot den här personen, säger Hans Ihrman vid riksenheten för säkerhetsmål.

Dokument som tv-kanalen Sky News fått från en källa i Islamiska staten (IS) pekar på att mannen som dödades i terrorinsatsen är en 35-åring som varit bosatt i Stockholmstrakten. Mannen har dömts för en rad mindre brott, som stölder och brott mot knivlagen.

– Det är vanligt i de här kretsarna med en multikriminell bakgrund, allt från småtjuvar till personer som har begått tyngre brott, säger professor Magnus Ranstorp, terrorforskare vid Försvarshögskolan.

Säpo kommenterar inte

– Det skulle vara förvånande om han inte funnits på Säpos radar, säger Magnus Ranstorp.

Säpo vill inte uppge om mannen varit känd sedan tidigare.

– Den information vi har i ärendet kommunicerar vi med de belgiska myndigheterna, säger Simon Bynert, presstalesperson på Säpo.

Tillslaget där mannen dödades var kopplat till utredningen om terrordåden i Paris.

– Om en belgisk eller fransk åklagare behöver någon åtgärd utförd i Sverige, som att säkra bevisning, landar det på vårt bord. Men vi har inte fått någon framställan om rättslig hjälp från vare sig Frankrike eller Belgien, säger Hans Ihrman, vice chefsåklagare vid riksenheten för säkerhetsmål.

Inte misstänkt i Sverige

35-åringen har inte varit misstänkt i någon svensk terrorutredning.

– Vi tittar hela tiden på personer som är aktuella i Frankrike och Belgien och de namn som cirkulerar. Så fort vi har tillräckligt inleder vi förundersökning. Men vi har inte haft några förundersökningar mot den här personen eller personer i nära anslutning till honom, säger Hans Ihrman.