Nyheter Världen

Dödad talibanledare reste ofta

Den sannolikt dödade talibanledaren Akhtar Mansour. Arkivbild.
Den sannolikt dödade talibanledaren Akhtar Mansour. Arkivbild.

Den sannolikt dödade talibanledaren mulla Akthar Mansour uppges ha använt ett falskt pakistanskt pass och ett falskt id-kort för att resa tiotals gånger runt om i regionen.Pakistans inrikesminister säger att dna-teknik kommer att krävas för att identifiera den döde.

Passet och id-kortet, med namnet Muhammad Wali, användes under tio års tid för 37 resor – varav de flesta från Karachi i Pakistan till Dubai i Förenade arabemiraten, uppger pakistanska källor. Avreseort var också den pakistanska staden Quetta men en del resor gick enligt källorna också till Iran – något Teheran förnekar.

Källorna uppger att Mansour, som troligtvis dödades i en amerikansk drönarattack i Pakistan lördags tillsammans med sin chaufför, reste till Iran den 25 april och återvände den 21 maj – samma dag som han dödades.

Afghanska och amerikanska källor har bekräftat att Mansour dödats, men det har talibanerna fortfarande inte gjort.

Pakistans inrikesminister Chaudhry Nisar Ali Khan säger att dna-teknik kommer att krävas för att identifiera den illa sargade kroppen.

Han är också kritisk mot USA.

– Att som den amerikanska regeringen säga att vem som än är ett hot mot dem kommer att vara ett mål var de än är, det är att bryta mot internationell lag.