Nyheter Världen

Dödliga bombdåd i Syrien

Förödelse efter bomdåden i södra Damaskus som dödade mer än 80 människor på söndagen.
Förödelse efter bomdåden i södra Damaskus som dödade mer än 80 människor på söndagen.

Minst 140 människor dödades i Syrien på söndagen i flera olika attacker som terrororganisationen Islamiska staten (IS) sade sig ligga bakom. Våldsamheterna står i svår kontrast till den amerikanske utrikesministern John Kerrys förhoppningar om ett avtal om eldupphör i det krigshärjade landet.

Men enligt Kerry finns det nu ett preliminärt avtal om principerna för ett eldupphör i Syrien. Kerrys bedömning är att USA:s president Barack Obama och Rysslands president Vladimir Putin kan slutföra överenskommelsen inom kort.

– En vapenvila i Syrien är närmare än någonsin, sade Kerry som befann sig i Amman i Jordanien på söndagen, och som uttryckte sin förhoppning efter att han haft nya överläggningar i frågan med den ryske utrikesministern Sergej Lavrov.

Men parallellt kom det rapporter från Syrien om dödligt våld.

Flera dödliga attacker

I närheten av den shiitiska moskén Sayyida Zeinab i huvudstaden Damaskus södra delar miste fler än 80 människor livet i två självmordsattacker och en bilbombsexplosion, rapporterar BBC. I Homs dödades minst 57 människor när två bilbomber exploderade. Ett stort antal människor har skadats i attackerna.

Terrororganisationen Islamiska staten (IS) meddelade via en egen "nyhetsbyrå", att man låg bakom söndagens blodbad rapporterar AFP.

Innan omfattningen av söndagens dåd blev känd talade Kerry ändå om dagliga framsteg i Syrien. Bland annat pekade den amerikanske utrikesministern på att FN-stödda hjälpsändningar nyligen nådde belägrade syrier i städerna Madaya, al-Foua och Kefraya.

I lördags meddelade den syriska oppositionen att den går med på en vapenvila om Ryssland upphör med flygbombningarna. Den syriske presidenten Bashar al-Assad påstod också att han är positiv, men villkorade sitt ja med att han vill ha fortsatt rätt att bekämpa "terrorister". Moskva, lierat med al-Assad, gav ett liknande besked.

Över 10 000 bomber

Kerry upprepade dock USA:s ståndpunkt att en politisk övergångslösning i Syrien är nödvändig för att kampen mot den IS ska kunna föras effektivt. Han upprepade också USA:s motstånd mot varje politisk lösning som innebär att al-Assad sitter kvar.

Enligt Kerry har den USA-ledda alliansen hittills har fällt över 10 000 bomber mot IS-mål i Syrien och Irak.

– Vi är fast beslutna att vinna den kampen, säger han.

Kriget i Syrien har sedan starten våren 2011 skördat hundratusentals dödsoffer, och miljoner är på flykt. FN-chefen Ban Ki-Moon har sagt att situationen "är så nära man kan komma ett helvete på jorden".

Cliff Owen/TT/AP
USA:s utrikesminister John Kerry. Arkivbild.