Nyheter Toppnyheter Världen

Dödliga flygattacker mot marknader

Riyad Hijab är koordinator för den oppositionella syriska paraplyorganisationen HNC.
Riyad Hijab är koordinator för den oppositionella syriska paraplyorganisationen HNC.

Minst 44 människor har mist livet och omkring 80 skadats i flygattacker mot två marknadsplatser i rebellkontrollerade städer i nordvästra Syrien.Oppositionen säger att det stärker beslutet att lämna fredsavtalen. USA bedömer att regimen ligger bakom attacken.

Den Londonbaserade oppositionsvänliga organisationen Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) beskriver attackerna som "en massaker".

Angreppet mot grönsaksmarknaden i Maaret al-Numan på tisdagen ska ha dödat minst 37 civila och ytterligare minst sju personer dödades på en fiskmarknad i närliggande staden Kafranbel. Det skiljer endast en mil mellan de båda orterna i Idlib-provinsen och båda är under kontroll av al-Qaidakopplade gruppen Nusrafronten.

Syriska styrkor

Den gruppen, liksom extremistgruppen Islamiska staten (IS), står utanför det avtal om eldupphör som överenskommits mellan regimen och mindre extrema rebellgrupper.

Dessutom ska ett 80-tal personer ha skadats i angreppen.

Vilka som har utfört dem är ännu oklart. Men enligt John Kirby, talesman för amerikanska UD, är det troligen den syriska regimens styrkor som ligger bakom angreppen.

I provinsen Damaskus dödades minst sju personer och tio skadades i flygattacker mot rebellpositioner i Östra Ghouta.

Den syriska oppositionella paraplyorganisationen HNC säger att måndagens beslut att lämna fredssamtalen i Genève blev ännu fastare av tisdagens "massakrer" som representerar "en farlig eskalering".

Indirekta samtal

– Det är inte lämpligt, varken moraliskt eller på den humanitära sidan att vara del av förhandlingar när syrier dagligen dör av blockader, hunger, bombningar, giftgaser och tunnbomber, säger Riyad Hijab, koordinator för HNC.

HNC anklagar president Bashar al-Assads regim och dess ryska allierade för att ha brutit mot avtalet om eldupphör över 2 000 gånger sedan det slöts i slutet av februari.

Enligt det särskilda FN-sändebudet Staffan de Mistura kommer dock indirekta samtal kommer att fortsätta resten av veckan.

TT
Minst 44 människor miste livet och omkring 80 skadades i flygattacker mot två marknadsplatser i rebellkontrollerade städer i nordvästra Syrien.

Läs också