Nyheter Toppnyheter

Dödsoffer i skogsbrand på Madeira

Rök över staden Funchal, regionen Madeiras huvudstad.
Rök över staden Funchal, regionen Madeiras huvudstad.

Minst tre människor har omkommit i våldsamma skogsbränder på Madeira. Men läget har förbättrats och turistande svenskar i huvudstaden Funchal är utom fara, enligt resebolaget Vings destinationschef.

Sedan i måndags härjas den portugisiska ön i Atlanten av eldsvådor som tvingat fler än tusen människor att lämna sina hem. 80 människor vårdas på sjukhus varav två med svåra skador, enligt öns guvernör Miguel Albuquerque.

Starka vindar får skogsbränderna att spridas. I tisdags nådde elden utkanterna av det populära turistmålet Funchal.

– Då stängdes alla vägar av, och jag tog mig själv 500 meter på tre timmar. Många var ju på väg för att försöka rädda sina hus. Men i dag ser det betydligt bättre ut. Man har fått kontroll på och även släckt en del bränder, säger Anneli Johansson, Vings destinationschef och Madeirabo sedan 1992.

Främst vinterdestination

När TT talar med henne på onsdagseftermiddagen brinner det i och kring den botaniska trädgården, cirka fem kilometer från centrum.

Madeira är främst ett vinterresmål men Ving har 36 gäster strax utanför Funchal.

– Hotellområdet där de flesta turister bor är helt odrabbat. Gästerna känner av rökluften och vissa dagar har de kunnat se hur det brinner uppe i bergen, säger Anneli Johansson.

Stängs av och till

Flygplatsen har inte berörts av bränderna. Däremot har väldigt starka vindar de senaste två veckorna lett till att flygplatsen fått stängas av och till.

Även på det portugisiska fastlandet kämpar tusentals brandmän med att få kontroll över hundratals olika bränder, framför allt i den norra delen av landet. Inga svenskar har dock kontaktat ambassaden i Lissabon eller konsulatet i Funchal, enligt UD:s presstjänst.

– Vi har kännedom om ett 50-tal svenskar som är bofasta på Maderia. De uppmanas i likhet med alla besökare att lyssna till myndigheternas råd och följa händelseutvecklingen, säger Johan Tegel vid UD:s presstjänst.

Helder Santos/AP/TT
I tisdags brann det i Curral dos Romeiros, i utkanterna av Funchal. Mer än 400 personer fick evakueras.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset