Nyheter Toppnyheter Världen

Dödssiffran stiger i Ouagadougou

Säkerhetsstyrkor utanför hotell Splendid i Burkina Faso.
Säkerhetsstyrkor utanför hotell Splendid i Burkina Faso.

Minst 29 människor dog och 30 skadades i attacken mot ett hotell och en restaurang i Burkina Faso.Samtidigt kidnappades ett australiskt par i landet.Hotellattacken är den andra på kort tid i regionen som utförts av extremiströrelsen al-Qaida.

– Det här har karaktären av ett dåd som ska skapa osäkerhet i regionen som helhet, säger Jesper Bjarnesen, forskare vid Nordiska Afrikainstitutet.

Angreppet i huvudstaden Ouagadougou inleddes med att en eller två bilbomber detonerades. Därefter stormade flera jihadister en restaurang och lyxhotellet Splendid, där över hundra personer togs som gisslan.

Samtidigt kidnappades ett australiskt par i norra delen av landet. En talesman för islamistgruppen Ansar Dine i Mali sade till AFP att paret hålls av jihadister från den al-Qaidaanknutna gruppen "Saharas emirat". Det är oklart om bortförandet kan kopplas till angreppet i huvudstaden.

Många döda

Salif Ouedraogo, som bor i närheten av hotellet, blev vittne till attacken från sin balkong.

– Jag såg människor som sköt, och därför lade jag mig snabbt på magen på golvet, säger han till The New York Times.

Minst 29 människor dödades och 30 personer skadades i attacken, säger säkerhetsminister Simon Compaoré på kvällen. Inga svenskar finns bland offren, uppger svenska UD.

När säkerhetsstyrkor stormade hotellet på morgonen lyckades de frita omkring 150 personer från 18 olika länder. Vid lunchtid var dramat över då hade fyra angripare, varav två var kvinnor dödats.

Extremistorganisationen al-Qaida i islamiska Maghreb (Aqim) har tagit på sig dådet.

Andra hotelldådet

Attacken följer samma mönster som i november i fjol då Aqim genomförde ett attentat mot hotell Radisson Blu i Malis huvudstad Bamako. Då tog angriparna omkring 170 personer som gisslan och ett 30-tal dödades när gisslantagarnas tillhåll stormades.

Jesper Bjarnesen tror att al-Qaidas syftet med dådet i Burkina Faso är att visa att man har resurserna att utföra ett attentat av det här slaget.

– Jag anser inte att den här attacken är riktad specifikt mot Burkina Faso. Nästa attack kan bli i Niger eller i andra länder i regionen.

Burkina Faso har varit relativt förskonat från extremistiskt våld. Men i november greps 13 personer misstänkta för att ha planerat en storskalig terrorattack, och material för bombtillverkning beslagtogs.

Den franska presidenten François Hollande fördömer i hårda ordlag attacken och lovar i ett uttalande sitt fulla stöd till presidenten Roch Marc Christian Kabore.

TT/AP
Två oidentifierade män närmar sig en brinnande bil utanför hotell Splendid, som angreps i går kväll.
TT
Säkerhetsstyrkor har fritagit 150 personer som hållits som gisslan på ett hotell i Burkina Fasos huvudstad.
Ludivine Laniepce/AP/TT
Säkerhetsstyrkor samlas utanför hotellet i Burkina Fasos huvudstad Ouagadougou.