Nyheter Sverige

Dömd för barnvåldtäkt i Thailand

Den 72-årige svensken säger att han är utsatt för en komplott men Attunda tingsrätt anser det bevisat att han utsatt en tolvårig flicka i Bankok för grov våldtäkt mot barn.
Den 72-årige svensken säger att han är utsatt för en komplott men Attunda tingsrätt anser det bevisat att han utsatt en tolvårig flicka i Bankok för grov våldtäkt mot barn.

Under semestern i Thailand använde den nu 72-årige svensken våld för att kunna förgripa sig på en tolvårig flicka under flera timmar. Nu döms han till fängelse i sex år för grov våldtäkt mot barn.

– När vi väl får tillräckligt med information för att starta en svensk förundersökning leder det nästan alltid till åtal och fällande dom, säger polisen Jörgen Lindeberg som åkte till Thailand för att leta efter flickan och utreda det misstänkta brottet.

Lindeberg hör till en särskild grupp vid polisens nationella operativa avdelning som utreder svenskar som misstänks för sexuella övergrepp på barn i andra länder.

– Bara för att man kommit hem till Sverige ska man inte tro att man klarat sig. Vi åker runt över hela världen för att utreda sådana här brott, säger han till TT.

Flögs till Sverige

Redan i februari 2013 fick svensk polis uppgifter om att en då 69-årig svensk man fanns med i en brottsutredning i Thailand. En thailändsk och en kambodjansk kvinna misstänktes för att ha sålt en tolvårig kambodjansk flicka till svensken.

Först i maj 2015 överlämnades utredningen till Sverige sedan thailändarna insett att svensken inte tänkte återvända till landet och därmed inte kunde lagföras där.

– Samma månad blev vi beviljade rättshjälp i Thailand och åkte dit för att hålla förhör och för att leta reda på flickan. Vi visste inte var hon fanns och om vi någonsin skulle hitta henne, säger Jörgen Lindeberg.

Men tack vare den hjälporganisation som flickans mamma vänt sig till efter övergreppen hittades hon. Under två dagar hördes flickan under sammanlagt åtta timmar, förhör som senare spelades upp under rättegången i Attunda tingsrätt.

Flickans mamma och en person från hjälporganisationen flögs till Sverige för att vittna direkt på plats.

Nekar till allt

Den nu dömde 72-åringen nekar till allt. Han säger att han bara hjälpt en fattig kambodjansk kvinna och hennes tre barn genom att betala för ett hotellrum. När kvinnan tillfälligt fick ansvaret för en landsmaninnas dotter fick även hon bo på hotellet. Mannen hävdar att han är utsatt för en komplott med syfte att pressa honom på pengar.

Den utsatta flickan ska inte vara kvar i Thailand.

– Det sista jag hörde var att hon var åter i Kambodja och har stöd av hjälporganisationer, säger Jörgen Lindeberg.