Nyheter Världen

Dömd USA-politiker bad om ursäkt

Den 74-årige Dennis Hastert, tidigare talman i det amerikanska representanthuset, anländer till domstolen där han senare dömdes till 15 månaders fängelse.
Den 74-årige Dennis Hastert, tidigare talman i det amerikanska representanthuset, anländer till domstolen där han senare dömdes till 15 månaders fängelse.

En domstol i Chicago har dömt Dennis Hastert, tidigare talman i det amerikanska representanthuset, till 15 månaders fängelse, följt av två års skyddstillsyn samt behandling för sexbrottslingar.Hastert bad om ursäkt till de pojkar han utnyttjat.

– Vad jag gjorde var fel och jag ångrar det, sade han när domen utdelats.

Domaren Thomas Durkin kallade Hastert för en flerfaldig sexuell förbrytare när domen utdelades.

Den 74-årige Hastert ska också betala 250 000 dollar (drygt 2 miljoner kronor) i böter i det uppmärksammade målet som har sin bakgrund i att han utnyttjat minst fem pojkar – den yngste 14 år gammal – sexuellt under sin tid som brottningstränare på en skola i Illinois under 1960–1980-talet.

Preskriptionstiden för övergreppen har gått ut men Hastert döms för att ha mörkat stora transaktioner, och enligt FBI har 1,7 miljoner dollar gått till att muta minst en av pojkarna till tystnad. Han har också ljugit för FBI om transaktionerna, som gjordes 2010–2014.

Hastert har fått en stroke och har yrkat på villkorlig dom men åklagarna har ansett att han kan få fullvärdig vård i fängelset.

Republikanen Hastert var representanthusets talman – det högsta ämbetet i USA:s kongress – mellan 1999 och 2007.