Nyheter Världen

Döms för massaker på muslimer

Minst 1 000 människor, kanske så många som 2 500, dödades under upploppen i Gujarat 2002. Arkivbild.
Minst 1 000 människor, kanske så många som 2 500, dödades under upploppen i Gujarat 2002. Arkivbild.

Indisk domstol har dömt 24 personer för inblandning i massakern på muslimer i Gujarat för fjorton år sedan, då delstaten leddes av premiärminister Narendra Modi.

Domstolen slog fast att de varit delaktiga i morden på 69 muslimer som sökt skydd i en byggnad i staden Ahmedabad 2002 medan hindunationalistiska upplopp pågick. Hinduiska mobbar dödade över 1 000 människor, de flesta muslimer, som hämnd för en misstänkt attack mot hinduiska pilgrimer på ett tåg.

11 av de 24 döms för mord, medan övriga 13 fälls för mindre allvarliga brott. Besked om deras straff väntas på måndag. Ytterligare 36 personer som stått åtalade friades på grund av brist på bevis.

Anhöriga till offren applåderade och hurrade när beskedet lästes upp i domsalen.

– Jag är glad att de 24 åtalade fälldes, men ledsen att de 36 andra friades. Det här är inte fullständig rättvisa och jag kommer att fortsätta kämpa till slutet, säger Zakia Jafri, vars make dödades i upploppen.

Domaren slog också fast att massakern hade uppstått spontant och inte varit planerad.

Indiens nuvarande premiärminister Narendra Modi, från det hindunationalistiska BJP, var vid tiden för upploppen delstatens regeringschef. Han har beskyllts för att ha beordrat polisen att vara passiv, men har friats av Indiens högsta domstol.

Fler än 100 personer har tidigare dömts för inblandning i upploppen, inklusive en tidigare delstatsminister.

Manish Swarup/AP/TT
Narendra Modi var länge bannlyst av både EU och USA på grund av sin roll som regeringschef i Gujarat när upploppen pågick. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset