Nyheter Ekonomi Sverige

Döms till fängelse i bedrägerihärva

Sex män döms för att ha lurat över 1 200 småföretagare på miljontals kronor för webbtjänster som anses vara värdelösa. Arkivbild.
Sex män döms för att ha lurat över 1 200 småföretagare på miljontals kronor för webbtjänster som anses vara värdelösa. Arkivbild.

Antalet målsägande var svindlande 1 260 stycken. Miljontals kronor trillade in hos blufföretaget Svenska bolagsbasen för webbtjänster som anses vara värdelösa.Nu döms sex personer, varav fem till fängelse, i den jättelika bedrägerihärvan.

Männen har kontaktat småföretagare och organisationer spridda över hela Sverige och påstått att dessa har olika former av avtal med Svenska bolagsbasen. De drabbade, inte sällan äldre och människor med språksvårigheter, har sedan fått betala tusentals kronor i uppsägningsavgifter.

Sex personer döms

Fem av männen döms nu i Malmö tingsrätt till fängelse, mellan två år och tio månader och tre år och fem månader, för grovt bedrägeri. En av männen döms även för grovt bokföringsbrott. En man döms till villkorlig dom och dagsböter för häleri och de tre resterande åtalade frias.

– Jag kan bara konstatera att tingsrätten dömer, med ett undantag, de som vi har påstått vara huvudmännen, för grovt bedrägeri. Tingsrätten har delat vår uppfattning om att den verksamhet man har bedrivit i det här bolaget har gått ut på at lura personerna man har tagit kontakt med, säger kammaråklagaren Magnus Pettersson till TT.

I fakturor har bolaget angivit att man som köpare skulle få ett antal annonsvisningar på Google, något som kunderna inte har fått. Enligt domen har bolaget varken betalat något till Google eller funnits registrerade som certifierad partner till internetjätten.

Krävde enorma resurser

Inspelade samtal, mejlkorrespondens, bankdosor, förhör med IT-experter och en lång rad vittnesförhör var bara några delar av bevisningen i jätteutredningen som har pågått sedan 2012.

– Att höra de här 1 260 (personerna) var ett utomordentligt stort åtagande för polisen och krävde enorma resurser. Sedan sade jag stopp, även om det var fler som betalat in pengar, har Magnus Pettersson tidigare sagt till TT.

En av de som råkat ut för blufföretaget är konsulten Robert Skoog i Solna.

– När polisen ringde och berättade om anmälningarna mot Svenska Bolagsbasen bad jag om att få motringa. Jag litade helt enkelt inte på att det var polisen. Jag accepterar aldrig ett erbjudande på telefon längre, sade han till TT när åtalet lämnades in i augusti.