Nyheter Sverige

Döms till vård för knivmord på vän

Knivdådet chockade omgivningen i Onsala. 40-åringen greps av polisen kort efter attacken. Arkivbild.
Knivdådet chockade omgivningen i Onsala. 40-åringen greps av polisen kort efter attacken. Arkivbild.

En 40-årig man döms till rättspsykiatrisk vård för ett mord och två mordförsök i Onsala, nära Kungsbacka. Han trodde att offren avlyssnade hans telefon och gjort intrång i hans dator.

Den mördade mannen var vän med 40-åringen. De träffades med sina familjer för att äta en helgmiddag i början av december. Men plötsligt högg 40-åringen sin värd i bröstet med en kniv.

Sedan gick han till ett grannhus och attackerade ett par i 30-årsåldern med yxa och kniv. Båda fick bestående hjärnskador. 40-åringen greps strax efteråt.

Enligt en utredning har den nu dömde en allvarlig psykisk störning, med risk för ny brottslighet. Han var säker på att offren för attackerna hade avlyssnat hans telefon och gjort intrång i hans dator.

40-åringen döms till vård med särskild utskrivningsprövning. Hans advokat, Leif Silbersky, yrkade på friande dom. Han hävdar att 40-åringen begått dåden utan uppsåt att skada.

Den dödade mannens anhöriga anser dock att 40-åringen visste vad han gjorde.

– Det är viktigt för dem att gärningsmannen blir dömd, säger de anhörigas målsägandebiträde Kent-Olof Stigh.

Varbergs tingsrätt dömer också 40-åringen att betala drygt 570 000 kronor i skadestånd till det grannparet, och 325 000 kronor till den mördades anhöriga.