Nyheter Sverige

Döms till vård för mord i löpspår

Mordet på den 21-åriga kvinnan fick stor uppmärksamhet och blommor placerades vid joggingspåret där hon dödades. Arkivbild.
Mordet på den 21-åriga kvinnan fick stor uppmärksamhet och blommor placerades vid joggingspåret där hon dödades. Arkivbild.

Den 19-årige man som dödade en kvinna i ett motionsspår i Upplands Väsby befinns skyldig till mord och döms till vård. Mannen döms även för brott mot griftefrid men frias från åtalspunkten om försök till grov våldtäkt.

– I de flesta delar blev utgången som vi hade argumenterat för, och på det sättet tycker jag att domen är riktig i de flesta delar, säger mannens advokat, Sofia Björksten, till TT.

Mannen döms till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Tingsrätten ansluter sig till Socialstyrelsens rättsliga råds yttrande, enligt vilket 19-åringen led av en allvarlig psykisk störning när han dödade den 21-åriga kvinnan i somras. Rådet konstaterar också att han alltjämt lider av nämnda störning.

Det handlar om flera olika diagnoser, bland annat återkommande psykosliknande episoder samt en impulskontrollstörning.

Berättade om impulser

I tidiga polisförhör pratade 19-åringen själv om sina impulser. När förhörsledaren frågade honom om den impuls han upplevde när han första gången såg den mördade kvinnan svarade han kortfattat:

– Döda.

Den kombination av diagnoser som 19-åringen uppvisar är ovanlig, enligt Niklas Långström, psykiatriprofessor vid Karolinska institutet.

– Och det är just kombinationen av sårbarheter, som handlar om verklighetsuppfattning och svårigheten att kontrollera impulser, som gör att det här kan hända, säger han.

19-åringen åtalades för mord, försök till grov våldtäkt och för brott mot griftefrid för det han utsatte kroppen för sedan han dödat kvinnan. Själv har han sagt att han inte försökt att våldta henne. 19-åringen nekar till mord men har erkänt den mildare rubriceringen dråp.

– Där har jag argumenterat för att det fanns ett utrymme att bedöma det som dråp. Men det är ju gränsdragningsproblematik som gör att man väljer det ena eller det andra, säger Sofia Björksten.

Olika slutsatser

Såväl åklagaren som försvararen yrkade på att 19-åringen skulle dömas till rättspsykiatrisk vård. Enligt den rättspsykiatriska undersökningen, som gjordes tidigare, hade mannen en störning som dock inte var så allvarlig att han inte skulle kunna dömas till fängelse.

– Tingsrätten hade att väga två uppfattningar mot varandra, men vi anslöt oss till Socialstyrelsens bedömning, säger domare Anna Flodin.

Mannen döms även att ersätta kvinnans dödsbo för begravningskostnader.

Sofia Björksten kommer antagligen inte att överklaga domen.

– Just nu finns det inte någon sådan plan.

Hon har varit i kontakt med mannen efter att domen kom, men hon vill inte berätta om hans eventuella kommentarer.

TT har sökt åklagare Robert Näppi.