Teknik Nyheter Sverige

Daglig drogförsäljning på Instagram

Halvautomatisk pistol. Arkivbild.
Halvautomatisk pistol. Arkivbild.

Drog- och vapenförsäljningen på nätet är inte bara vanlig, den är betydligt mer tidskrävande och svårare att komma åt än handel på gatan, enligt polisen.

Polisen jobbar varje dag med att komma åt illegal försäljning på nätet och i sociala medier, säger Annika Ljung, polisinspektör i Stockholm.

– Går man in och söker efter vapen eller droger tar det verkligen inte lång tid innan man hittar något. Det man vill ha går att få tag i, säger hon.

Enligt Annika Ljung utbildas mer personal för att aktivt leta igenom sociala medier för att hitta brottslig aktivitet.

– Problemet är att varje enskilt konto kräver så stora resurser. Man ska inte tro att folk lägger ut sin faktiska identitet och ska man begära ut IP-adresser så tar det lång tid. En person som köper av en langare på gatan är dessutom mer exponerad medan ifall man beställer på nätet kan brevbäraren bli din ofrivilliga langare, säger Annika Ljung.

I slutna grupper på det sociala nätverket Instagram sker omfattande illegal handel, avslöjar Ekot. Efter att ha följt olika slutna konton har de kunnat se försäljning av narkotika och vapen.

Kommissarie Emil Eisersjö, sektionschef på underrättelseavdelningen vid Nationella operativa avdelningen, säger till Ekot att de känner till att försäljningen sker och att de har ett samarbete med Instagram.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset