Nyheter Sverige

Dagliga lavinprognoser införs

Varje år omkommer människor i laviner. Nu införs för första gången dagliga lavinprognoser för större områden i svenska fjällen. Arkivbild.
Varje år omkommer människor i laviner. Nu införs för första gången dagliga lavinprognoser för större områden i svenska fjällen. Arkivbild.

Dagliga lavinprognoser har länge saknats för större delen av vår fjällkedja. Men nu blir de verklighet – till en början för vissa regioner, och från 2017 för alla fjällområden med många besökare.

Prognoserna, som tas fram av Naturvårdsverket, blir från och med fredagen tillgängliga på en speciell hemsida, www.lavinprognoser.se.

Nya prognoser kommer att presenteras varje dag klockan 17 och ska ge en bedömning av lavinfaran tre dagar framåt. Skulle vädret förändras hastigt under natten uppdateras sidan nästa morgon.

Under den här vintersäsongen kommer man att ge prognoser för Åre, Storulvån och Bydalen i Jämtland, området norr och söder om Hemavan i Västerbotten, samt Abisko, Björkliden och Riksgränsen i Norrbotten.

Lokal expertis

Systemet bygger till stor del på information som samlas in av lokala experter.

– Från och med 2017 räknar vi med att täcka i stort sett alla områden med ett utvecklat friluftsliv, säger Per-Olov Wikberg, projektledare för programmet på Naturvårdsverket.

Det innebär att Kebnekaise, Arjeplogsfjällen, södra Lapplandsfjällen, samt södra Jämtland och Härjedalsfjällen kan tillkomma.

– Däremot kommer vi inte att ha prognoser för områden som besöks av väldigt få personer, exempelvis Sareks nationalpark, säger Wikberg.

Tusentals laviner

Programmet ska förhoppningsvis minska antalet lavinolyckor. Årligen omkommer två till tre svenskar på grund av laviner, och enligt verket ökar antalet skid- och skoteråkare som rör sig i farlig terräng. Flera tusen laviner noteras årligen i landet.

Tidigare är det bara de stora skidanläggningarna som har haft lavinprognoser.

– De har bara täckt ett begränsat område. Men ofta har de skalats upp för mycket större områden, vilket inte är bra, säger Wikberg.