Metro Sport Fotbolls-EM 2016 Sport Fotbolls-EM i Frankrike

Dags för avspark i fotbolls-EM

EM ska bli så kul, tycks Frankrikes förbundskapten Didier Deschamps och målvakten Hugo Lloris tycka.
EM ska bli så kul, tycks Frankrikes förbundskapten Didier Deschamps och målvakten Hugo Lloris tycka.

Gräset ligger grönt och bollarna är runda och fina.

Fotbolls-EM har äntligen nått fram till avspark – där hemmalaget Frankrike tar emot Rumänien i premiärmatchen på Stade de France.

Hemmalagets lagkapten Hugo Lloris har börjat få lite fjärilar i magen.

– Vi började känna känslan nu i morse när vi lämnade basen och kom närmare Stade de France och flyttade in på spelarhotellet. Adrenalinet stiger, sade Tottenhammålvakten på Frankrikes presskonferens i går.

Att EM inleds i ett läge när Frankrike genomlever strejker och protester är dock inget han är förtjust i.

– Jag hoppas att det inte kommer att förstöra festen. Vi ska vara glada över att vi kan hålla ett sådant här mästerskap på hemmaplan och det är bra för vår image att visa en bra bild av vårt land. Men vi tänker inte ge oss in i den här debatten nu, sade Lloris.

Inte favorit?

Frankrike har överösts med lovord inför EM och utpekats som favoriter både här och var. Fast Lloris håller inte med.

– Ärligt talat så ser jag oss inte som några favoriter. Vi har inte bevisat någonting ännu, sade lagkaptenen.

– Under två år har vi inte spelat några tävlingsmatcher. Det är svårt att veta var vi står, sade i sin tur förbundskapten Didier Deschamps.

Försiktiga rumäner

Rumänske kollegan Anghel Iordanescu är dock tydlig med sin åsikt.

– Frankrike är en av favoriterna i den här turneringen. Vi förväntar oss att de kommer att inleda väldigt offensivt. Det kommer att vara hårt tryck på våra spelare, när de kliver ut på en arena fylld av franska fans. Men jag är säker på att mina spelare är redo och att de kan klara av den tunga press som vi sannolikt kommer att ställas inför, sade Iordanescu på sin presskonferens i går.

Rumänien imponerade försvarsmässigt i kvalet med bara två insläppta mål på tio matcher. Disciplinerat lär det bli även i kväll.

– Vi kommer att följa vår strategi. Vi vill inte bara spela defensivt, utan balanserat, samtidigt som vi skapar problem för fransmännen. Frankrike har vissa brister där bak, sade Anghel Iordanescu i går.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset