Nyheter Toppnyheter

Dags för kronjuvelen Florida

Republikanerna Donald Trump (t v), Marco Rubio (i mitten) och Ted Cruz (t h) möts i natt igen i en debatt. Även Ohio-guvernören John Kasich kommer att delta i debatten. Arkivbild.
Republikanerna Donald Trump (t v), Marco Rubio (i mitten) och Ted Cruz (t h) möts i natt igen i en debatt. Även Ohio-guvernören John Kasich kommer att delta i debatten. Arkivbild.

Primärvalen i de amerikanska delstaterna Florida, Ohio och Illinois stundar i början av nästa vecka och natten till fredag (svensk tid) drabbar de återstående aspiranterna inom det republikanska partiet samman i en tv-debatt.

För Florida-senatorn Marco Rubio och hans kampanj är det vinna eller försvinna, om han inte lyckas i sin hemstat – även kallad kronjuvelen – är han sannolikt körd.

Och det ser inte ljust ut för den 44-årige Rubio. Enligt en opinionsundersökning som Fox News publicerade i onsdags leder den kontroversielle finansmannen Donald Trump med 43 procent över Rubio som endast samlade 20 procents stöd av Floridas republikaner.

Primärvalen hålls på tisdag och i nattens republikanska debatt som leds av mediebolaget CNN i Miami i Florida, deltar förutom Marco Rubio och Donald Trump, också Texassenatorn Ted Cruz och Ohio-guvernören John Kasich.

Ohio-guvernören leder dock i sin hemstat, enligt samma Fox-undersökning skulle Kasich samla 43 procent av de republikanska väljarna där medan Trump får 19 procent.

Men det är tveklöst Trump som är frontfigur i det republikanska fältet och oron inom partietablissemanget är stor. En bland många försök till förklaringar till hans framgångar är att det är president Barack Obamas styre som bäddat för dem.

Men den åsikten avvisade av den utpekade själv på torsdagen.

– Jag har anklagats för en hel del av Republikanerna, men att skylla på mig för hur det går i deras primärval och för vem de väljer är helt enkelt.... originellt, konstaterade Obama.